ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен підтримав заборону спілкування російською в Києво-Могилянській академії

30.01.2023, 18:00
Фото – theukrainians.org
Фото – theukrainians.org

Рішення про заборону спілкування російською мовою в Києво-Могилянській академії відповідає мовному законодавству. Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"Національний університет "Києво-Могилянська академія" зробив досить потужний зачин, який, сподіватимусь, буде ретрансльований і в інших університетах України. Я підтримую це рішення і вважаю, що в кожному університеті мають бути створені найкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України", – сказав Тарас Кремінь.

За його словами, статистика 2022 року демонструє зростання інтересу до опанування української мови, зокрема в Канаді, США, Європі. 

Кремінь звернувся до Міністерства освіти і науки України та Спілки ректорів закладів вищої освіти з проханням не допускати порушень мовного закону в закладах освіти.

Він нагадав, що мова освітнього процесу за законом – державна, що прописано в статті 21 Закону України  "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

27 січня в академії затвердили нові правила внутрішнього розпорядку. Вони передбачають заборону вживати в закладі російську мову. Це стосується викладачів, студентів і адміністративного персоналу.

28 січня президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт уточнив, що жодних покарань за вживання російської не буде і ніхто спеціально не відстежуватиме мову спілкування людей між собою. В інтерв’ю "ВВС News Україна" він пояснив, що "це питання не покарання, а культурних змін".

Liked the article?
Help us be even more cool!