ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Наріман Мемедемінов хотів би повернутися до журналістики, але через заборону не може

01.11.2021, 16:54
Фото - crimean-solidarity.org
Фото - crimean-solidarity.org

Громадянський журналіст, блогер, співзасновник громадського руху “Кримська солідарність” Наріман Мемедемінов розповів, що хотів би повернутися до журналістики, але зараз нею не може займатися.

Про це він сказав в інтерв’ю для Читомо.

Він розповів, що йому на два роки з моменту звільнення з колонії заборонено адмініструвати сайти і мережі, тому у нього немає зараз сторінок у соціальних мережах. 

“Про якесь творче писання – як журналіст, блогер, активіст – мова теж не йде, бо це можливо лише під псевдонімом, а я не прихильник цього. Тому поки я поставив на паузу режим писання і зйомок. Маю лише якісь задуми, замальовки, чернетки – і на цьому поки все. Тобто повноцінною журналістською, творчою діяльністю я не зайнятий, бо є обмеження. Вони наче напряму не стосуються цієї творчості, але я впевнений, що ці обмеження – результат якраз моєї журналістської діяльності до арешту”, - розповів він.

Він зазначив, що раніше журналістська діяльність заповнювала велику частину його щоденного життя, “і зараз цього дуже не вистачає”. 

“Якщо все буде добре, я би, звісно, хотів якось реабілітуватися після цієї заборони, знову повернутися до журналістики. Мій арешт, все, що тривало в Криму після нього і що відбувається тут зараз, багато чому мене навчили. В плані формулювань, ракурсів, смислового наповнення тексту – щоб мінімізувати можливість притирок зі сторони силовиків. Мені подобалося займатися журналістикою і я хочу до неї повернутися”, - сказав Мемедемінов.

На запитання, ким він зараз працює, Наріман відповів: “Ще до арешту я навчився і можу монтувати системи опалення різного типу. Коли бувають якісь замовлення, беруся за них”.

Також він хоче згодом отримати журналістську освіту, але зараз цього зробити не може, бо діє заборона і він не може поїхати на материкову Україну.

Крім того, Наріман зізнався, що у нього є страх і сумніви, коли думає про повернення до журналістики після арешту, ув'язнення і заборони.

“Звісно, в мене є і страх, і сумніви. Кожна адекватна людина розуміє, де наразі опинилися всі ми – на абсолютно невизнаній світом території. Ми опинилися в становищі, коли немає інших варіантів, окрім як самим розповідати світові про події на півострові. Після 2014-го тут не залишилося професійних ЗМІ. І якби ми, громадянські журналісти, не говорили про те, що відбувається в Криму, світова спільнота нічого би не знала про всі ці події. Так, це небезпечно, сумнівно й абсолютно некомфортно, а з іншої сторони – це становище, в якому ми зараз перебуваємо, тож ми маємо робити все від нас залежне саме в цій ситуації. Інших варіантів поки немає”, - зазначив він.

За його словами, бути громадянським журналістом в Криму – “це бути небайдужим”. “Бути небайдужим – це бути активним. Бути активним – це бути постійно в цьому процесі”, - сказав Наріман Мемедемінов.

Як повідомляв ІМІ, 21 вересня 2020 року засуджений до двох з половиною років громадянський журналіст і медіакоординатор руху “Кримська солідарність” Наріман Мемедемінов відбув термін і вийшов на свободу.

2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону засудив до двох з половиною років журналіста, блогера з Криму Нарімана Мемедемінова, якого звинуватили в публічних закликах до тероризму. 

1 жовтня 2019 року Мемедемінов виступив з останнім словом, де назвав “шаблонним” судочинство і право в Росії, а також закликав журналістів продовжувати роботу з інформування про ситуацію в Криму і судові процеси над жителями півострова.

До арешту Мемедемінов співпрацював з низкою українських ЗМІ, зокрема з Крим.Реалії.

Liked the article?
Help us be even more cool!