ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Викликає подив і занепокоєння": МЗС Болгарії про дані болгарських журналістів на сайті "Миротворець"

Фото – myrotvorets.center
Фото – myrotvorets.center

Міністерка закордонних справ Болгарії Марія Габріель провела телефонну розмову з послинею України Олесею Ілащук щодо інтернет-порталу "Миротворець": на ньому виявили імена болгарських журналістів і політиків.

Про це йдеться в повідомленні на сайті болгарського МЗС, передає "Європейська правда".

Під час розмови Габріель заявила, що інформація про "внесення громадян Болгарії до баз даних осіб, визначених як вороги України, викликає подив і занепокоєння".

На це послиня запевнила голову болгарського МЗС, що "діяльність громадської організації "Миротворець" жодним чином не пов'язана з роботою державних інституцій України й не відбиває офіційної політики української держави".

"Під час переговорів було досягнуто домовленості, що ця справа має бути вирішена між компетентними органами двох країн, а міністр Габріель і посол Ілащук погодилися з необхідністю підтримувати тісну координацію", – повідомили в міністерстві.

На початку тижня депутатка від Європарламенту від Болгарії Олена Йончева звернула увагу, що перебуває в базі "Миротворця". Як журналістка Йончева їздила, зокрема, до Північної Кореї, у 2013 і 2014 роках "знімала документальні фільми про події в Києві та ситуацію на сході України", а 2017 року їздила на конференцію "Форум друзів Криму" в окуповану Ялту.

Також у базі "Миротворця" знайшли, приміром, ім’я болгарської журналістки Діляни Гайтанджиєвої, яка поширювала фейки про "біолабораторії в Україні", та чинного віцеспікера парламенту від Болгарської соціалістичної партії Крістіана Вігеніна. Останньому закидають відмову підтримати постачання Україні зброї та боєприпасів, а також те, що у 2014 році він "не зайняв тверду позицію і не підтримав явно жодну зі сторін" під час анексії Криму.

Посольство України в Болгарії окремо заявило, що діяльність "Миротворця" жодним чином не пов'язана з роботою державних інституцій України й не відбиває офіційної політики української держави.

Сайт "Миротворець" був створений 2014 року, він "досліджує ознаки злочинів проти національної безпеки України, людства та міжнародного правопорядку". 

У 2016 році сайт "Миротворець" тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше "Миротворець" оприлюднив список з більш ніж 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану "акредитацію" в збройному угрупованні "ДНР", 7 травня 2016 року. 20 травня 2016 року "Миротворець" удруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали "акредитацію" в угрупованні "ДНР".

24 травня 2016 року сайт центру "Миротворець" опублікував черговий список із прізвищами 293 іноземних журналістів, акредитованих у так званій "ДНР".

Факт опублікування спричинив широкий резонанс не лише в Україні, а й за кордоном. Працівники українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських і міжнародних медіаорганізацій звернулися до сайту "Миротворець" з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів.

11 травня 2016 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті "Миротворець" персональних даних журналістів.

Держави ЄС озвучили рішучу вимогу до Києва закрити сайт у травні 2016 року, коли на ньому були оприлюднені списки журналістів, зокрема західних, які через виконання професійних обов'язків змушені були отримувати акредитацію від окупаційної адміністрації Донецька. 

У грудні 2021 року кіберполіція розпочала досудове розслідування через розміщення персональних даних на сайті бази "Миротворця". 

Liked the article?
Help us be even more cool!