ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На платформі Ради Європи зареєстрували скаргу щодо спроби зробити "Дом" всеукраїнським

14.02.2022, 14:22
Фото – Дом
Фото – Дом

Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів зареєструвала 11 лютого скаргу щодо спроби зробити канал “Дом” всеукраїнським, повідомляє “Детектор медіа”.

Подали скаргу міжнародні інституції “Репортери без кордонів” (RSF) та Асоціація європейських журналістів (AEJ). Тепер українська влада повинна буде офіційно обґрунтувати свої наміри у світлі стандартів Ради Європи.

У скарзі йдеться, що Верховна Рада готується розглянути в другому читанні законопроєкт №4487 про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

Законопроєкт пропонує внести державний російськомовний державний телеканал “Дом” до Універсальної програмної послуги – переліку каналів мовлення, які є обов’язковими для всіх кабельних операторів на всій території України.

На думку автора законопроєкту, ці положення мають на меті розширити державне мовлення російською мовою, задовольнити “інформаційні потреби внутрішньо переміщених осіб на неокупованих територіях України”. Однак зараз ці потреби задовольняють різноманітні суспільні, комерційні та муніципальні телеканали.

Відповідно до резолюції Парламентської асамблеї 1466 (2005) “Виконання Україною зобов’язань”, країна має “перетворити державні мовники на суспільні мовники відповідно до стандартів Ради Європи”.

У звіті моніторингової місії зазначено: “Ми закликаємо владу продовжити процес ліквідації державних ЗМІ, оскільки існування державних ЗМІ суперечить європейським стандартам”.

У скарзі нагадують, що “Репортери без кордонів” висловили стурбованість відродженням державного мовлення, яке стане кроком назад від прогресу, досягнутого в покращенні незалежності ЗМІ в Україні. Організація закликала президента Володимира Зеленського та народних депутатів вилучити цей пункт і вжити заходів для забезпечення незалежності “Дому”.

Після оприлюднення скарги на Платформі Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів уряд України повинен офіційно відреагувати на неї. Станом на 14 лютого відповіді немає.

Нагадаємо, 26 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики доручив голові комітету Микиті Потураєву звернутися до голови парламенту з пропозицією зняти законопроєкт №4487 з розгляду на пленарних засіданнях до розгляду комітетом питання про обґрунтованість і доцільність внесення цих змін до медійного законодавства, а також з’ясування питання про відповідність урахування згаданих поправок вимогам Регламенту Верховної Ради.

Медіарух виступив проти посилення й переорієнтації державних медіа (зокрема, телеканалів “Дом” і “Рада”), які останнім часом відбуваються з волі президента, його команди й парламентської фракції “Слуга народу”.

Liked the article?
Help us be even more cool!