ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF закликали відмовитися від законопроєкту, що надає загальнонаціональний статус каналу “Дом”

26.01.2022, 18:00
Фото – RSF
Фото – RSF

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала Президента України Володимира Зеленського та народних депутатів партії “Слуга народу” відмовитися від законопроєкту, яким каналу для окупованих територій “Дом” планують надати статус загальнонаціонального мовника.

Про це йдеться в заяві “Репортерів без кордонів”.

“Законопроєкт, який планується проголосувати завтра, передбачає включення державного каналу “Дом” до універсальної програмної послуги, що передбачає його трансляцію всіма національними кабельними операторами. Це створить небезпечний прецедент і порушить міжнародні зобов’язання Києва”, – зазначає RSF.

Організація нагадала, що, відповідно до резолюції Ради Європи 2005 року, Україна зобов'язана “перетворити державні мовники на суспільні”.

RSF закликає президента та депутатів “Слуги народу” відмовитися від цього законопроєкту або вжити заходів для забезпечення незалежності цього державного каналу.

Як повідомляв ІМІ, 26 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики доручив голові комітету Микиті Потураєву звернутися до голови парламенту з пропозицією зняти законопроєкт №4487 “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб” з розгляду на пленарних засіданнях до розгляду комітетом питання про обґрунтованість і доцільність внесення цих змін до медійного законодавства, а також з’ясування питання про відповідність урахування згаданих поправок вимогам Регламенту Верховної Ради.

Верховна Рада планує на засіданні 27 січня розглянути в другому читанні проєкт закону щодо внесення змін до Закону України №4487 “Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб”. У разі ухвали документ надасть державному російськомовному каналу “Дом”, який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, статус загальнонаціонального.

Медіарух виступив проти посилення й переорієнтації державних медіа (зокрема, телеканалів “Дом” і “Рада”), які останнім часом відбуваються з волі президента, його команди й парламентської фракції “Слуга народу”.

Liked the article?
Help us be even more cool!