ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Миколу Семену обрано секретарем НСЖУ

25.08.2021, 10:18
Фото – Ілля Тарасов / Радіо Свобода
Фото – Ілля Тарасов / Радіо Свобода

Кримського журналіста, колишнього політв’язня Миколу Семену обрано секретарем Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Таке рішення 23 серпня ухвалило правління організації, повідомляється на сайті НСЖУ.

Він координуватиме зусилля організації в допомозі кримським журналістам. 

Із пропозицією обрати Миколу Семену секретарем НСЖУ вийшли Запорізька, Львівська та Черкаська обласні організації НСЖУ. У їхньому зверненні йдеться, що “обрання Миколи Михайловича до складу секретаріату посилить нашу організацію та дозволить тримати “у фокусі” всі питання, які стосуються Криму та кримських журналістів”.

Як повідомляв ІМІ, Микола Семена – кримський журналіст, автор Крим.Реалії, заслужений журналіст України. У квітні 2016 року співробітники російської ФСБ провели обшук у його квартирі. Пізніше вони заявили, що стосовно журналіста порушено кримінальну справу через його публікації про громадянську блокаду півострова. 

У ФСБ Росії стверджували, що саме Микола Семена написав під псевдонімом матеріал для Крим.Реалії під назвою “Блокада ‒ необхідний перший крок до звільнення Криму”. Експрокурор анексованого Криму. ФСБ звинуватила Семену та заявила, що видання “Крим.Реалії” дало можливість “виправдання актів саботажу й екстремізму”. 

Російські слідчі розцінили як заклик до порушення територіальної цілісності Росії (публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії (стаття 280.1 КК Росії).

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя призначив Миколі Семені покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною вести публічну діяльність. 

18 грудня 2017 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: йдеться про заборону вести публічну діяльність два роки, а не три, як було в попередньому рішенні суду.

14 січня 2020 року підконтрольний Росії Залізничний суд Сімферополя розглянув і задовольнив клопотання адвоката Олександра Попкова і кримського журналіста Миколи Семени про дострокове припинення випробувального терміну і зняття судимості із Семени. 

28 січня 2020 року журналіст, автор проєкту Радіо Свобода “Крим.Реалії” Микола Семена отримав постанову від підконтрольного Росії Залізничного районного суду Сімферополя про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього судимості

18 лютого 2020 року Микола Семена виїхав із Криму на материкову частину України на лікування та прибув до Києва потягом із Новоолексіївки Херсонської області 19 лютого.

Liked the article?
Help us be even more cool!