ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представник "Дождя" хотів виступати російською на засіданні про адімінпорушення каналу

06.12.2022, 13:46
Фото - Дождь
Фото - Дождь

Представник телеканалу "Дождь" вимагав виступати російською мовою на засіданні латвійського регулятора, де розглядали справу про адміністративне порушення.

Про це розповів керівник Національна рада Латвії з електронних ЗМІ (NEPLP) Іварс Аболіньш в ефірі телеканалу Delfi, повідомляє "Європейська правда".

NEPLP порушила справу про адміністративне правопорушення проти програми телеканалу "Дождь", який мовив за латвійською ліцензією, за заклики до допомоги російській армії.

Справа була порушена після заклику 1 грудня в програмі "Zđes i seičas" ("Тут і зараз") надати інформацію про службу мобілізованих солдатів російської армії на фронті. Ведучий програми висловив сподівання, що телеканалу вдалося допомогти кільком бійцям, наприклад, з "екіпіровкою чи елементарними зручностями на фронті".

"Розчаровані ставленням телеканалу "Дождь" - представник телеканалу на засідання у справі про адміністративне правопорушення прибув без перекладача і хотів виступати російською, через що слухання не відбулося", - сказав Аболіньш.

Латвійський регулятор має право анулювати ліцензію на мовлення каналу за вчинення трьох суттєвих порушень, що і було зроблено 6 грудня.

"Це не російське ЗМІ, TV Rain - це латвійське ЗМІ, яке повністю підпорядковується латвійському законодавству - вони приїхали до Латвії, зобов'язавшись поважати наші закони", - нагадав він.

"Керівництво телеканалу "Дождь" не розуміє і не усвідомлює тяжкості власних проступків і не вважає за потрібне виправляти свої помилки, тому NEPL не вважає, що цей засіб масової інформації може продовжувати працювати в Латвії", - додав Аболіньш.

Голова Комісії з прав людини і громадських справ Сейму Латвії Дідзіс Смітс зазначив, що це питання не обговорювалося в комісії, але його особиста думка полягає в тому, що намір дозволити "Дождю" працювати в Латвії був правильним, але ризикованим.

"Ми повинні дуже стримано ставитися до в'їзду російських громадян до Латвії у воєнний час - це стосується всіх громадян, а не тільки журналістів. Не всі опоненти Путіна також виступають проти російського імперіалізму", - сказав він.

Як повідомляв ІМІ, Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російському телеканалу “Дождь”, який мовив з Латвії.

1 грудня ведучий програми “Здесь и сейчас” на телеканалі “Дождь” Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням.

Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що “Дождь” “не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

2 грудня ведуча російського телеканалу “Дождь” Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії оштрафувала російський телеканал “Дождь” на 10 тисяч євро через показаний на мапі окупований Крим як частину Росії та назву російської армії “нашою армією”. 

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс виступив за позбавлення ліцензії “Дождя”, який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхав до Риги.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!