ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МОЗ: Ворог поширює в телеграм-каналах фейк про розповсюдження гарячки Денге в Україні

Фото – МОЗ

Міністерство охорони здоров'я України попереджає, що російська пропаганда поширює в телеграм-каналах неправдиву інформацію про розповсюдження гарячки Денге в Україні. Про це йдеться на сайт МОЗ.

За даними міністерства, фактчекери VoxCheck з’ясували, що ворог перекрутив слова української лікарки-інфекціоністки, яка в особистому блозі розповіла про симптоми гарячки Денге. 

Мінздоровʼя закликає українців бути обачними та перевіряти інформацію на офіційних ресурсах МОЗ. 

Всесвітня організація охорони здоров’я за пів року 2024 року повідомила про понад 10 млн випадків гарячки Денге. України серед цих країн не має, зазначає МОЗ.

Гарячка Денге – гостра інфекційна хвороба. Інкубаційний період триває 3–15 днів. Захворювання зазвичай починається раптово: з’являються озноб, головний біль, сильний біль у спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних). Саму гарячку спостерігають у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39–40°C. 

Захворювання є ендемічним (таким, що постійно існує на цій території) у більш ніж 100 країнах ВООЗ у регіонах Африки, Америки, Східного Середземномор’я, Південно-Східної Азії та Західно-Тихоокеанського регіону. 

Основною загрозою поширення гарячки Денге в Європі є комарі aedes albopictus –  “тигрові комарі”. В Україні “тигрові комарі” поширені на території тимчасово окупованого Криму. Північна межа їхнього поширення – в Угорщині, поблизу з українським Закарпаттям. 

“Однак наразі причин для оголошення України ендемічним регіоном немає. Міністерство охорони здоров’я не повідомляло про загрозу поширення гарячки Денге в Україні. В Україні можуть фіксувати поодинокі “завезені” випадки – це не є свідченням масового поширення вірусу чи епідеміологічної загрози”, – зазначає МОЗ.

Які фейки раніше спростовувало Міністерство охорони здоров'я

Як повідомляв ІМІ, на початку листопада 2023 року МОЗ спростувало поширену в інтернеті інформацію щодо спалахів гепатиту А в областях та впровадження через це карантину.

Також міністерство спростовувало інформацію про дефіцит ліків в аптеках

Liked the article?
Help us be even more cool!