ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МОЗ заявляє, що інформація про дефіцит ліків в аптеках – фейк та частина ворожої ІПСО

Колаж – 24 канал
Колаж – 24 канал

Міністерство охорони здоров'я заявляє, що українцям масово розсилають на електронні скриньки нібито від міністерства фейкові листи про дефіцит ліків в аптеках. Про це йдеться в заяві МОЗ, оприлюдненій на сайті відомства.

У листах українців закликають замість ліків з доведеною ефективністю використовувати народні засоби, а також зазначають, що дефіцит ліків виник на тлі відмови України від лікарських засобів, вироблених на території РФ чи Білорусі, та через ускладнену логістику. 

МОЗ заявляє, що інформація в листах не відповідає дійсності та є частиною ворожої інформаційно-психологічної операції.

“Наразі в аптечних мережах немає дефіциту жодної групи препаратів. Пацієнти мають доступ до оригінальних та якісних генеричних лікарських засобів. Усі ліки постачаються до аптек як від українських, так і від іноземних фармкомпаній (звісно, за винятком країн-агресорів – Росії та Білорусі)”, – зазначає міністерство.

Також, ідеться в заяві, дефіциту ліків немає в медичних закладах. “У кожній лікарні сформовано резерв медикаментів, який необхідний для якісного та безоплатного лікування пацієнтів”, – зазначає МОЗ. 

Міністерство нагадало, що в Україні ще у 2022 році заборонили обіг ліків, вироблених у Росії та Білорусі. 

МОЗ зауважило, що українці мають змогу отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою в межах програми “Доступні ліки”. Наразі до програми входять 515 торгових назв лікарських засобів та медвиробів.

Також міністерство закликає використовувати лікарські засоби з доказовою ефективністю, попередньо проконсультувавшись із лікарем: “Жодні “народні засоби” не замінять повноцінне лікування та недостатньо вивчені з точки зору безпеки та ефективності”.

Крім того, МОЗ зазначає, що про всі важливі зміни повідомляє на офіційному сайті та сторінках у фейсбуку та телеграмі.

Як повідомляв ІМІ, на початку листопада Міністерство охорони здоров'я України спростувало поширену в інтернеті інформацію щодо спалахів гепатиту А в областях та впровадження через це карантину.

Liked the article?
Help us be even more cool!