ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен не зафіксував жодної російськомовної пісні на 14 радіостанціях

Секретаріат уповноваженого не зафіксував жодної російськомовної пісні в ефірі 14 загальнонаціональних радіостанцій. Водночас зафіксовано непоодинокі випадки, коли на радіо ведучі та експерти спілкуються російською в інформаційних та розважальних передачах.

Такими є результати огляду цілодобових ефірів 14 радіостанцій 2 та 7 грудня 2023 року, повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

За результатами аналізу встановлено, що з 8334 пісень, що були відтворені в ефірі радіостанцій впродовж двох днів, 5599 виконані українською мовою (67,2%), 2732 офіційними мовами Європейського Союзу (32,8%), три грузинською. 

Водночас мовний омбудсмен зауважив, що п’ять мовників транслювали пісні виключно українською мовою; п’ять наповнювали свій ефір українськомовними композиціями більш ніж на 50%; чотири мали переважно музику мовами Європейського Союзу, а частка українськомовних пісень становила від 26,5 до 45,5%.

Інфографіка із сайту mova-ombudsman.gov.ua

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зазначив, що фіксує вже другий рік поспіль зникнення не лише пісень російських виконавців, а й російськомовних пісень.

“Минулого року з проаналізованих майже 4 тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою, а цього року з більш ніж 8 тисяч – жодної!” – сказав Кремінь.

Водночас недержавною мовою спілкуються ведучі та експерти в інформаційних та розважальних передачах радіостанцій “Українське радіо”, “Радіо НВ”, “Хіт ФМ”, “Мелодія FM”, “Перець FM”.

Втім, додав уповноважений, практика українсько-російської двомовності не є порушенням – чинне законодавство України дозволяє незначне використання недержавної мови в прямому ефірі українськомовних програм. 

Під час огляду аналізувалася діяльність таких радіостанцій: “Українське радіо”, “Радіо “Промінь”, “Радіо “Культура”; “Радио Пятница”, “Країна ФМ”; “Люкс ФМ”; “Наше радіо”, “Хіт ФМ”; “Мелодія FM”; “Радіо НВ”; “Радіо Шансон; “Перець FM”, “Радіо Байрактар”; “KISS FM”.

Як повідомляв ІМІ, в Україні з 1 січня 2024 року мінімальна частка української мови на телебаченні та радіо повинна становити не менш ніж 90%.

Liked the article?
Help us be even more cool!