ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП закликає передати вилучені в Медведчука картини українським музеям

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) просить провести експертизу творів мистецтва, вилучених в обвинуваченого в держзраді екснардепа Віктора Медведчука, і передати їх українським музеям, чиї колекції постраждали внаслідок війни або були викрадені під час окупації.

Про це повідомляється на сайті МКІП. 

Міністерство зазначає, що культурна цінність цих творів мистецтва може значно перевищувати економічну. 

"Понад 20 років з бюджету України не виділяються кошти на поповнення колекцій музеїв державної та комунальної власності. Водночас із початком агресії РФ з 2014 року Музейний фонд України втратив понад 1 700 000 предметів, які Росія викрала, знищила чи пошкодила", – зазначило відомство. 

МКІП зауважило, що, згідно зі статтею 18 Закону України "Про музеї та музейну справу", державна частина Музейного фонду України формується, зокрема, шляхом передання обернених згідно із законодавством у дохід держави музейних предметів та предметів музейного значення.

Також там нагадали, що у квітні 2022 року, під час кримінального провадження, співробітники Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України заарештували 264 картини Віктора Медведчука. За рішенням суду, їх передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) для реалізації. 

Зокрема, у колекції наявні роботи закарпатських митців ХХ століття, як-от Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі, пейзаж живописця Володимира Орловського, картина Івана Айвазовського, а також ікони з бурштину і бісеру. Зараз ці твори перебувають у Національному художньому музеї на тимчасовому зберіганні. 

Нагадаємо, 16 квітня 2024 року голова АРМА Олена Дума повідомила, що Агентство готує до реалізації 264 картини Медведчука. Усі кошти від продажу полотен поповнять держбюджет України.

Справа Медведчука

Як повідомляв ІМІ, Україна повернула 21 вересня 2022 року з російського полону 215 українських захисників та захисниць. 108 з них – це бійці полку "Азов". Їх обміняли на Віктора Медведчука. Після обміну Медведчук опинився в Москві.

Йому раніше повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (сприяння терористичній організації) та ч. 1 ст. 438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

У лютому 2023 року керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов повідомив, що Віктор Медведчук наразі намагається потрапити до владного середовища РФ, показуючи себе як суперексперта з українського питання.

У травні 2023 року дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області задовольнила скаргу адвокатів Іллі Костіна та Романа Титикала й позбавила підозрюваного в держзраді екснардепа від забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука права на ведення адвокатської діяльності.

Liked the article?
Help us be even more cool!