ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литва остаточно відмовила Шарію в політичному притулку – Фейгін

26.01.2022, 17:10
Фото – Ліга
Фото – Ліга

Вищий адміністративний суд Литви остаточно відмовив політику та блогеру Анатолію Шарію, підозрюваному в держзраді України, у статусі політичного біженця.

Про це Укрінформу повідомив російський юрист Марк Фейгін.

“Можу підтвердити, що Шарію остаточно відмовили в праві вважатися біженцем у Литві. Хочу наголосити, що поряд з паперами, представленими з цього приводу українською стороною, на це вирішально вплинули документи, надані мною та моїми литовськими адвокатами”, – сказав Фейгін.

За його словами, згідно з цими матеріалами, Шарій не проживав понад п'ять років за литовськими адресами, які він зазначав у документах, що надавалися литовській владі, тобто йшлося про обман.

“Тепер, після рішення Вищого адміністративного суду Литви, Шарій не має права перебувати на території ЄС. Отже, питання до Іспанії, де він перебуває. У принципі, міграційна влада країни може виставити його з країни”, – сказав юрист.

Водночас Фейгін нагадав про дві нещодавні поїздки Шарія до Росії. На його думку, цілком можливо, що під час них той отримав у РФ російський паспорт або якийсь інший статус, наприклад “статус біженця”. На думку юриста, свідчень співпраці Шарія з російськими структурами цілком досить.

Як повідомляв ІМІ, 27 липня 2021 року юрист Марк Фейгін повідомив, що литовський суд відмовив блогеру Анатолію Шарію в оскарженні рішення департаменту міграції Литви й він повинен буде покинути ЄС.

16 лютого 2021 року СБУ повідомила про підозру в скоєнні злочину громадянину України Анатолію Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”) та ч. 1 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”). Шарія викликали на допит 22 лютого до СБУ.

22 лютого СБУ повідомила, що розцінює неявку Шарія на допит як ухилення від слідства. 

25 лютого СБУ оголосила Шарія в державний розшук. 

1 березня СБУ скерувала до Київської міської прокуратури запити про міжнародну правову допомогу і необхідні матеріали для організації та проведення слідчих дій на території інших країн у кримінальному провадженні стосовно Анатолія Шарія.

31 травня 2021 року українські ЗМІ повідомили, що Литва позбавила статусу біженця політика та блогера Анатолія Шарія, підозрюваного в Україні в державній зраді. 10 травня 2021 року Шарію анулювали всі документи та оголосили його персоною нон ґрата. Шарій оскаржив рішення Литви щодо позбавлення його статусу біженця.

8 червня 2021 року СБУ повідомила, що провела обшуки в засновників громадської організації “Партія Шарія”, причетних до розповсюдження в столичному регіоні агітації із закликами до зміни меж території або державного кордону України. Відкрито кримінальні провадження за статтями про зазіхання на територіальну цілісність України (ч. 1 ст. 110 КК) і підроблення документів (ч. 3 ст. 358 КК). Слідчі дії тривають.

За даними ЗМІ, Шарій проживає наразі в Іспанії.

Liked the article?
Help us be even more cool!