ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Київська облпрокуратура з початку року розслідує 10 "журналістських" справ

01.10.2021, 17:15
Фото – itvua.tv
Фото – itvua.tv

Правоохоронні органи Київської області розслідують 14 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних проти журналістів, з них 10 проваджень розпочато цього року. 

Про це повідомив під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань протидії кримінальним правопорушенням стосовно журналістів заступник керівника Київської обласної прокуратури Максим Крим.

За його словами, у судах триває розгляд п’яти обвинувальних актів.

На засіданні були присутні представники обласної прокуратури, Головного управління Нацполіції в Київській області, Державного бюро розслідувань, ВГО “Стоп корупції” та представниця ІМІ Катерина Дячук.

Як повідомив Максим Крим, на “фінішній прямій” перебуває досудове розслідування в справі щодо нападу поліцейських на журналістку Таїсію Кутузову 6 жовтня 2020 року в селі Гатне (Київська область). Нагадаємо, поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за фактом застосування сили  до журналістки за статтею 171 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). 15 жовтня 2020 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за заявою Таїсії Кутузової про перешкоджання з боку працівників поліції.

Крім того, він нагадав, що прокуратура ще у 2018 році скерувала до суду обвинувальний акт щодо нападника на журналіста програми “Гроші” за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 126 і ч. 1 ст. 171 (побої і мордування та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) КК України.

Нагадаємо, напад стався 21 квітня 2018 року на журналістів програми “Гроші” каналу “1+1” під час спроби зняти будинок міністра фінансів Олександра Данилюка в приватному містечку Царське Село під Києвом. Журналістам забороняли знімати маєток на телефон, намагалися відібрати відео та навіть спробували душити та збити позашляховиком оператора програми. Проте 8 липня 2021 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області ухвалив виправдувальний вирок у цій справі.

Представниця ІМІ Катерина Дячук звернула увагу міжвідомчої групи на те, що правоохоронці досить часто вимагають від журналістів редакційне завдання для підтвердження журналістської діяльності. Зокрема, вона звернула увагу на випадок перешкоджання журналістці Liga.net Любові Величко 6 квітня 2021 року в Києві. Тоді Величко повідомила, що поліцейських, яких вона викликала, щоб подати заяву про перешкоджання, цікавило її “письмове редакційне завдання”.

У прокуратурі пообіцяли надіслати відповідне роз'яснення підпорядкованим підрозділам щодо статусу редакційного завдання.

Крім того, під час зустрічі працівники прокуратури зауважили, що фіксують багато побутових випадків за участю журналістів, які намагаються використати свій статус журналіста, незважаючи на відсутність журналістської діяльності. 

Також у прокуратурі повідомили, що всі випадки порушень прав журналістів перебувають на постійному контролі в керівництва обласної прокуратури.

Як повідомляв ІМІ, журналісти, які звертаються до поліції по захист у разі перешкоджання їхній законній професійній діяльності або в інших випадках порушення їхніх прав, часто стикаються з вимогою слідчих надати окрім посвідчення журналіста ще й "редакційне завдання". Про це можна почитати в матеріалі тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!