ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд виправдав чоловіка, який схопив за шию журналіста "Гроші"

12.07.2021, 11:08
Фото – sudreporter.org
Фото – sudreporter.org

Бориспільський міськрайонний суд Київської області ухвалив виправдувальний вирок у справі про перешкоджання журналістам програми “Гроші” під час знімання у квітні 2018 року будинку тодішнього міністра фінансів Олександра Данилюка.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на вирок від 8 липня.

21 квітня 2018 року приблизно о 14-й годині двоє журналістів потрапили на територію котеджного містечка “Золоче”, що в селі Вишеньки на Київщині. Вони пройшли через КПП разом із групою будівельників. Далі розшукали будинок міністра фінансів Данилюка і вели знімання на айфони, стоячи на проїжджій частині.

До журналістів підійшли охоронці, поцікавилися, що вони роблять, і усно заборонили знімати. Потім підійшли повторно й сказали піти з території. Згодом на машині під’їхав деякий Василь Шурупов, який назвався жителем і “головою правління містечка”. Поряд в авто нібито сиділа його теща. “Телефоны в карманы, и пошли себе гулять дальше”, – сказав він.

На  відео видно, як Шурупов виходить з машини, підходить до журналіста і бере його ззаду за шию. За версією потерпілих, чоловік намагався відібрати в них телефон, але їм вдалося вирватись і зберегти свої гаджети та відеозаписи.

Далі чоловік нібито намагався переїхати оператора, але на відео це не встигли зафіксувати. Шурупов, за словами журналістів, машиною проводжав їх до КПП, поки вони не залишили території містечка.

У суді Шурупов пояснив, що у 2016–2017 роках в них на вулиці сталося шість грабежів, а за два місяці до цього інциденту в нього підірвали гранату. Потерпілі були сторонні люди, одягнені в джинси та майки, тому він зупинив автомобіль біля свого дому, відрекомендувався і запитав, хто вони і що тут роблять.

У відповідь потерпілий назвався громадянином України й спрямував на нього мобільний телефон, яким вів знімання. Потерпілі говорили, що знімають сторіс в Instagram, а він їм сказав, щоб вони знімали сторіс біля свого будинку. 

Далі журналісти нібито “поводилися по-хамськи”. Насильства він до них не застосовував, а також нікого не душив. Посвідчень йому не показували, логотипу та розпізнавальних знаків каналу “1+1” на собі не мали, журналістами не називалися. Шурупов повідомив, що офіційно не був працевлаштований на адміністративній посаді в їхньому містечку.

Два свідки-охоронці на суді сказали, що Шурупов фізичної сили до журналістів не застосовував. Вони не знали, хто ці люди, тому зробили припущення, що це могли бути злочинці, які фотографують будинки, щоб пограбувати. Чоловіки, які проводили знімання, не представлялися журналістами та документів не показували. Розпізнавальних знаків не мали.

У результаті суд прийняв свідчення охоронців як такі, що спростовують версію потерпілих. Водночас можливі тілесні ушкодження журналістів нічим не підтверджуються: відсутня судово-медична експертиза. Самі лише слова потерпілих не можуть бути доказом.

Суд не взяв до уваги посилання потерпілого на те, що обвинуваченому Шурупову підпорядковані свідки-охоронці, оскільки це твердження є хибним та жодними доказами не підтверджується.

Свідчення потерпілого, що обвинувачений схопив його за шию та почав душити, на думку суду, не підтверджуються, а, навпаки, спростовуються переглянутим на судовому засіданні відеозаписом з місця події, як і версія іншого журналіста стосовно того, що Шурупов притиснув його до дерева і душив.

На думку суду, на відеозаписі докази про умисні активні дії Шурупова, спрямовані на перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, відсутні, а також не вбачається жодних протиправних дій Шурупова щодо його наближення до потерпілих, відібрання мобільних телефонів, на які проводилося відеознімання, тим більше застосування до журналістів фізичного впливу, а саме схоплення рукою за шию та придушування спочатку одного журналіста, а потім другого.

Суд зробив висновок, що потерпілі як журналісти не були зовнішньо забезпечені документами, знаковими, сигнальними та іншими засобами позначення особи представника преси, як це передбачено Законом України від 23.09.1997 “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”, крім того, не показували посвідчення журналіста, а тому Шурупов не мав жодних підстав вважати, що потерпілі є журналістами.

Відеозапис, який вважався доказом провини Шурупова і переглядався в судовому засіданні, оприлюднено під час виходу новин на каналі “1+1” та є у вільному доступі в соціальній мережі.

Суд вважає, що відбулося незаконне розголошення потерпілими відомостей досудового розслідування без дозволу слідчого або прокурора.      

Шурупова звинувачували за ч. 1 ст. 126 (побої) і ч. 1 ст. 171 КК України (перешкоджання журналістській діяльності). Суд його виправдав за недоведеністю, що в його діях є склад злочину. 

Як повідомляв ІМІ, 21 квітня 2018 року в приватному містечку Царське Село під Києвом напали на журналістів програми “Гроші” каналу “1+1” під час спроби зняти будинок міністра фінансів Олександра Данилюка. Журналістам забороняли знімати маєток на телефон, намагалися відібрати відео та навіть спробували душити та збити позашляховиком оператора програми.

У липні 2018 року прокуратура Київської області скерувала до суду обвинувальний акт щодо нападника на журналіста програми “Гроші” за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 126 і ч. 1 ст. 171 (побої і мордування та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) КК України.

Liked the article?
Help us be even more cool!