ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Крим, як це було": Суспільне покаже документальний фільм до Дня спротиву півострова

26 лютого, о 22:20, місцеві телеканали Суспільного Мовлення, а також канал "Суспільне Новини" покажуть повнометражний документальний фільм виробництва BABYLON’13 та DocNoteFilms "Крим, як це було".

Про це йдеться на корпоративному сайті Суспільного.

Головні герої фільму – офіцери, солдати та матроси, які під час захоплення Криму не зрадили присягу. Продовжуючи виконання своїх військових обов’язків на землі, на морі та в повітрі, безпосередні учасники тих подій розповідають про вторгнення й окупацію українського Криму.

На момент початку окупації Криму, в лютому 2014 року, один з героїв фільму Юрій Рудковський був командиром протичовнового корвета "Хмельницький", який базувався в Стрілецькій бухті міста Севастополя. 

"Нам щодня казали, що йдуть переговори, все буде добре, кораблі ніхто захоплювати не буде, але ми бачили зовсім протилежне, – згадує Юрій Рудковський. – На севастопольській морській базі в Стрілецькій бухті підняли Андріївський прапор. Російські військові на буксирі під’їхали між нами й цивільним судном, яке стояло біля нас. Після чого другий буксир, який нас блокував, ударив нас у ніс і притиснув нашу корму до причалу. Перше, що було зірване на кораблі, – український прапор і прапор Військово-Морських сил".

На корветі готувалися приймати бій, була оголошена тривога, але команда від вищого керівництва не надходила. Найважливішим завданням у той момент для командира було зберегти життя своїх людей. 

"Не було команди стріляти – під час захоплення була команда "Тримайтесь!", – каже Юрій Рудковський. – Захищатись із середини корабля – все, що ми могли, ми зробили. Ні один військовослужбовець не зазнав великих травм, але і ні один з них не стояв з опущеними руками. Всі стояли до останнього і боронили корабель і його честь". 

Інший герой фільму Микола Литвиненко 2014 року був начальником штабу 10 Сакської окремої морської авіаційної бригади. Їм вдалося перегнати на материкову Україну сім літальних машин – щоб не дістались окупантам. 

"Росіяни, дізнавшись це, розізлились і, очевидно, подумали, що все, що може полетіти, вже полетіло. А в нас ще стояв вертоліт К-27, щойно після капремонту. 38 мільйонів країна заплатила за ремонт", – каже Микола Литвиненко і додає, що шкода було б залишати вартісну машину ворогу. Цей вертоліт вдалося згодом перегнати до Миколаєва. Попри те що росіяни обіцяли збивати всю техніку, яка підійматиметься в небо.

"Вони (росіяни. – Ред.) приїхали на камазах, зайняли командно-диспетчерський пункт на аеродромі в Саках. Ми з командиром поїхали дізнаватися, чого вони хочуть. Поспілкувалися з їхнім командуванням, виходимо на вулицю, і тут до мене по імені й по батькові звертається один з чеченців, – згадує Микола Литвиненко. – Кажуть нам: "Ми їхали не до вас, а в Київ, три доби на "камазах", нашими цілями були Саша Білий і Дмитро Ярош, не розуміємо, як опинилися в Криму, їхали під дощем…" Вони були чітко налаштовані, що "бандерівців" треба вбивати. Десь за два тижні вже всі розуміли, що “бандерівців” нема і те, що їм розповідали, – це все брехня. Коли вони починали ставити питання (своєму керівництву. – Ред.) “Навіщо ми сюди приїхали?” – їх одразу міняли".

Прем’єра фільму "Крим, як це було" відбулась у 2018 році. Стрічка перемогла на Rivne International Film Festival "Dreams city", посівши перше місце в номінації "Повнометражний документальний фільм". Покази "Крим, як це було" відбулися в Бельгії, Польщі, Ізраїлі, Німеччині, Канаді, Іспанії, Литві та Португалії. Стрічка є у вільному доступі на ютубі з англійськими субтитрами. 

Над фільмом "Крим, як це було" працювали: 

  • режисер фільму Костянтин Кляцкін; 
  • оператор Володимир Усик; 
  • режисер монтажу / звукорежисер Павло Липа;
  • композитор Роман Вишневський; 
  • продюсер Олександра Братищенко;
  • виконавчий продюсер Сергій Малярчук.

Як повідомляв ІМІ, правоохоронці повідомили про підозру російському військовослужбовцю з позивним Кльон, якого жителі Ягідного на Чернігівщині називають відповідальним за воєнний злочин у їхньому селі. Кльона восени 2023 року ідентифікували журналісти редакції розслідувань Суспільного. Зібрані журналістами дані допомогли правоохоронцям оголосити про підозру росіянину.

Liked the article?
Help us be even more cool!