ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремінь отримав з початку року 880 скарг про порушення мовного закону. Найбільше – з Києва

05.04.2023, 17:06
Фото – chytomo.com
Фото – chytomo.com

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав протягом першого кварталу цього року 880 звернень про порушення мовного законодавства. Понад 56% з  них стосуються сфери обслуговування споживачів. 

Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

Так, 327 звернень стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 170 звернень – порушення безпосередньо під час обслуговування.

Також омбудсмен отримав 80 скарг щодо порушення вимог мовного законодавства в зовнішній рекламі та вивісках.

Продовжують порушувати мовне законодавство у сфері освіти педагогічні та науково-педагогічні працівники закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти (114 скарг).

Про порушення у сфері охорони здоров’я під час надання послуг у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою надійшло 41 звернення.

Найбільше повідомлень про порушення надійшло з міста Києва (363 звернення), Одеської (128), Харківської (72), Дніпропетровської (73), Київської (42) та Миколаївської (24) областей.

14 звернень надійшло з Полтавської області, по 13 – із Сумської, Запорізької та Львівської областей, з Житомирської – 11, Вінницької – 10, Черкаської – 8, з Чернігівської, Донецької та Кіровоградської областей – по 5 звернень. З Херсонської, Чернівецької, Волинської, Хмельницької, Тернопільської, Луганської, Закарпатської та Івано-Франківської областей – менш ніж по 5 звернень громадян.  З інших областей звернень громадян не надходило, у 60 випадках не вдалося встановити регіон заявника. 

Уповноважений нагадав, що в першому кварталі 2022 року отримав 740 звернень громадян щодо порушення Закону України “Про функціонування української мови як державної”.

Як повідомляв ІМІ, у січні-лютому цього року в Києві найчастіше скаржилися на порушення мовного закону.

У лютому секретаріат уповноваженого із захисту державної мови розпочав здійснення двох заходів державного контролю за застосуванням державної мови в судах Дніпропетровської та Хмельницької областей.

Liked the article?
Help us be even more cool!