ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві найчастіше скаржаться на порушення мовного закону – Кремінь

08.03.2023, 13:14
Фото – theukrainians.org
Фото – theukrainians.org

У Києві найчастіше скаржаться на порушення мовного закону. Про це повідомляється на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

Так, за січень-лютий цього року на адресу мовного омбудсмена надійшло 159 звернень про порушення від містян. 

Після столиці йдуть Одеська (66), Харківська (47), Дніпропетровська (42), Миколаївська (24) та Київська (20) області. 

Загалом протягом двох місяців уповноваженому надійшло 455 звернень громадян про порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

Найбільше скарг – щодо сфери обслуговування споживачів (60% усіх звернень). Так, 192 звернення стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, 81 звернення – порушення безпосередньо під час обслуговування.

31 звернення громадян про порушення стосувалося зовнішньої реклами та вивісок. 13 звернень – щодо порушення законодавства про державну мову з боку педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти.

П'ять громадян повідомили омбудсмену щодо порушення мовного закону у сфері охорони здоров’я під час надання послуг окремими медиками в лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою.

З інших областей повідомлень про мовні порушення було від восьми до одного. Так, вісім звернень надійшло з Полтавської області, по сім – із Сумської, Запорізької, Львівської та Житомирської, по п'ять – з Чернігівської та Вінницької, по чотири – з Черкаської та Кіровоградської, по три – з Чернівецької, Волинської та Хмельницької областей, два звернення з Донецької області, з Тернопільської, Луганської та Закарпатської – по одному. З інших областей звернень громадян не надходило, у 28 випадках не вдалося встановити регіон заявника. 

Як повідомляв ІМІ, у лютому Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови розпочав здійснення двох заходів державного контролю за застосуванням державної мови в судах Дніпропетровської та Хмельницької областей.

Liked the article?
Help us be even more cool!