ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен повідомив, що в судах двох областей ігнорують українську

06.02.2023, 17:35
Фото – theukrainians.org
Фото – theukrainians.org

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови розпочав здійснення двох заходів державного контролю за застосуванням державної мови в судах Дніпропетровської та Хмельницької областей.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці уповноваженого.

Так, у суді Дніпропетровської області його працівниця застосувала недержавну мову під час виконання службових обов’язків, а в суді Хмельницької області склали постанову недержавною мовою.

Секретаріат уповноваженого навів результати моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень, проведеного 2021 року. Тоді  зафіксували 49 фактів порушень судами Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у 12 областях України та в Києві. 

Найбільше порушень мовного закону органами судової влади встановлено в Харківській області (19), Києві (11) та Одеській області (7). Також порушення зафіксовано у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Київській, Луганській, Миколаївській, Херсонській, Черкаській та Чернігівській областях. Усі порушення стосуються оприлюднення рішень судів російською мовою.

Водночас уповноважений Тарас Кремінь додав, що попри непоодинокі порушення судами загалом ситуація з дотриманням мовного закону суддями та працівниками судів покращилася.

Тарас Кремінь нагадав, що, відповідно до статті 14 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”:

  • у судах України судочинство провадиться, а діловодство здійснюється державною мовою;
  • у судовому процесі може застосовуватись інша мова, ніж державна, у порядку, визначеному процесуальними кодексами України та Законом України "Про судоустрій і статус суддів";
  • суди ухвалюють рішення та оприлюднюють їх державною мовою в порядку, встановленому законом. Текст судового рішення складається з урахуванням стандартів державної мови.

Раніше уповноважений із захисту державної мови отримав скарги щодо порушення мовного закону у двох медичних закладах країни.

Liked the article?
Help us be even more cool!