ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КМДА повідомила, що не демонтуватиме колишню Арку дружби народів

Арка дружби народів, фото – Київська міська державна адміністрація

У Києві не демонтуватимуть колишню Арку дружби народів (нині Арка Свободи українського народу), її вважають однією з візитівок міста, і витрати коштів на її знесення не є найнагальнішим питанням. Про це повідомила Київська міська державна адміністрація.

У Департаменті культури КМДА зазначають, що її сенс переосмислять, а простір біля неї отримає нову концепцію.

Там нагадали, що після початку повномасштабного вторгнення РФ Київрада ухвалила рішення про перейменування арки на “Свободи українського народу”. А радянську скульптуру двох робітників – символ возз’єднання України та росії – демонтували у квітні того ж року.

“Після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року прийняла рішення про збереження арки “Свободи українського народу”, – йдеться в повідомленні.

У КМДА зазначили, що нині місто на фінальній стадії декомунізації та дерусифікації обʼєктів. 

“Загалом представники столичної влади разом із фахівцями профільних інституцій НАН України, Інституту Національної пам’яті та експертами сформували перелік 297 пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР, що рекомендували до усунення та/або переміщення до спеціально визначених місць зберігання таких об’єктів. Із них 95 пам’ятників і понад 200 пам’ятних знаків та елементів оздоблення”, – йдеться в повідомленні.

Також, зазначила КМДА, витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки не є сьогодні найнагальнішим питанням. Адже під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв підписав указ про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України Монумента на ознаменування возз’єднання України з Росією (Арки дружби народів).

КМДА не погодилася з рішенням МКІП щодо демонтажу колишньої Арки дружби народів і вважає, що знесення може бути небезпечним. 

У березні 2024 року експертна комісія Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики опублікувала висновок, що Арка дружби народів (перейменована на Арку Свободи українського народу) у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

Київська міська рада в травні 2022 року ухвалила рішення про декомунізацію назви Арки дружби народів і перейменувала її на Арку Свободи українського народу. У квітні цього ж року біля арки демонтували радянський монумент робітників.

У листопаді 2018 року на арці зробили інсталяцію “Тріщина дружби”, присвячену українським політв’язням Кремля, зокрема режисерові Олегу Сенцову.

Арку дружби народів відкрили в 1982 році на території Хрещатого парку з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року. Під нею розташували монумент дружби народів, присвячений “об'єднанню України з Росією”, що зображував двох робітників – українця та росіянина, які тримають орден “Дружби народів” зі стрічкою.

Liked the article?
Help us be even more cool!