ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ірина Данилович скаржиться на серцеві та головні болі і не отримує меддопомоги

Ірина Данилович, фото – krymsos.com

Незаконно засуджена Росією українська громадянська журналістка Ірина Данилович скаржиться на серцеві та головні болі, а ліва сторона її тіла німіє після мікроінсульту. Проте адміністрація російської колонії №7 у місті Зеленокумськ, де перебуває Ірина, ігнорує її скарги, повідомляє Кримськотатарський Ресурсний Центр.

Правозахисники зазначають, що якби Ірині була надана своєчасна медична допомога, то всіх цих наслідків можна було б уникнути. Передача ліків від рідних і волонтерів обмежується лише однією таблеткою. 

“Отримання медичної допомоги ускладнюється: щоб отримати усі необхідні ліки, Ірині потрібні рецепти від російських лікарів, які можна отримати лише після жорстокого етапування для обстеження. Жінку перевозять до лікарів у Ставрополь, що знаходиться за 300 км від колонії в ізоляторах автозаків (“стаканах”), що призводить до ще більшого виснаження. Після таких “подорожей” уже зникає будь-яке бажання просити про медичну допомогу в окупантів”, – зазначає Кримськотатарський Ресурсний Центр. 

Правозахисник нагадали, що 1 серпня помер батько Ірини Данилович Броніслав Данилович, так і не дочекавшись повернення дочки. У Ірина залишилася мама, яка має серйозні проблеми зі здоров’ям і ледве пересувається. 

Як повідомляв ІМІ, 7 жовтня представництво Президента України в АР Крим заявило про погіршення стану здоров’я незаконно засудженої Росією української громадянської журналістки Ірини Данилович. Вона потребує невідкладного висококваліфікованого лікування, без якого може не вижити.

Що відомо про справу Ірини Данилович 

Як повідомляв ІМІ, Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Данилович працювала медсестрою і вела сторінку в соцмережах, а також кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я на окупованому півострові.

29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. Ірину Данилович етапували до Росії.

2 листопада 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович, ще перебуваючи в СІЗО Сімферополя, перенесла інсульт.

У серпні 2023 року батько Ірини Данилович Броніслав Данилович повідомив, що донька повністю втратила слух на ліве вухо і не отримує медичної допомоги.

Liked the article?
Help us be even more cool!