ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Індекс безкарності”: у світі 30% вбитих журналістів висвітлювали політичні новини

17.04.2012, 03:27
Комітет із захисту журналістів (CPJ) опублікував рейтинг країн, де вбивства журналістів залишаються нерозкритими. 30% вбитих журналістів висвітлювали саме політичні новини.

Перше місце у щорічному «Індексі безкарності», який 17 квітня опублікував Комітет, займає Ірак.

При підготовці цьогорічного випуску «Індексу безкарності» CPJ проаналізував, які вбивства журналістів досі залишаються нерозкритими у період з 1 січня 2002 року по 31 грудня 2011 року. В індекс увійшли тільки ті 12 країн, в яких нерозкритими залишилися п'ять або більше таких вбивств. За критерієм CPJ вбивство вважається нерозкритим, якщо у даній справі ніхто не визнаний винним.

Згідно з «Індексом безкарності», в Іраці нерозкритими залишаються 93 вбивства журналістів. Ірак вже п'ятий рік поспіль займає перше місце в «Індексі безкарності», значно випередивши всі інші країни за рівнем безкарності. Велика частина вбивств сталася в Іраку після того, як країна занурилася в стан війни, але навіть зараз, коли влада говорить про стабілізацію обстановки, жоден із злочинців не притягнутий до відповідальності, зазначено в дослідженні CPJ.

Друге місце в рейтингу займає Сомалі, яка охоплена виступами повстанців і паралізована відсутністю ефективної центральної влади (11 нерозкритих убивств).

Філіппіни, що зайняли третє місце в рейтингу, дуже відрізняються від цих країн, охоплених внутрішніми конфліктами. Незважаючи на традиції свободи преси на Філіппінах, за останнє десятиліття їх корумпована система кримінального правосуддя не змогла притягти до відповідальності жодної особи, винної у вбивствах 55 журналістів.

У Шрі-Ланці, що займає четверте місце, влада не змогла домогтися обвинувачувальних вироків у справах про вбивство дев'яти журналістів, що критикували адміністрацію президента Махінда Раджапаксе.

У Колумбії, що посіла п’яте місце, починаючи з 2008 року рейтинг безкарності щорічно поліпшується, оскільки у низці справ злочинці були засуджені і вбивства журналістів трапляються рідше. Проте рейтинг країни залишається неприйнятно високим, що є спадщиною минулого і результатом, як і раніше незадовільного розслідування незакритих справ. Щонайменше, вісім вбивств журналістів, скоєних за останнє десятиліття, залишаються нерозкритими.

Шосте місце посів Непал. Слабкість органів правопорядку і культура політичного протекціонізму створили в Непалі обстановку безкарності: вбивства п'яти журналістів залишаються нерозкритими.

Ситуація в Афганістані, який займає сьоме місце, не зазнала істотних змін. З 2008 року повідомлень про нові вбивствах журналістів не надходило, але ніхто не поніс покарання в п'яти нерозкритих вбивствах, скоєних за останні десять років.

Восьме місце посіла Мексика. Мережа наркотрафіку, злочинності та корумпованих посадових осіб сприяла загостренню насильства в значній частині країни, одночасно надавши гнітючий вплив на ЗМІ. Щонайменше, 15 вбивств журналістів, скоєних за останнє десятиліття, залишилися нерозкритими.

Але якщо врахувати зникнення за цей же період 11 журналістів, а також численні інші вбивства, вчинені при нез'ясованих обставинах, то рейтинг Мексики, ймовірно, виявиться набагато гіршим. Результатом стало поширення самоцензури, яка змушує багато редакції ЗМІ відмовлятися від висвітлення питань, пов'язаних зі злочинами і корупцією. Тепер журналісти і прості громадяни для обміну новинами про злочинну діяльність користуються соціальними мережами, які втім також не забезпечують безпеки. Вбивство в 2011 році репортера з міста Нуево-Ларедо Марії Елізабет Масіас Кастро стало першим у світі випадком вбивства людини безпосередньо в помсту за публікацію в соціальній мережі, зафіксованим CPJ.

Дев'яте місце посіла Росія. Рейтинг Росії не змінився: 16 вбивств залишаються нерозкритими. Російська влада в останні роки домоглися скромних успіхів в розслідуванні вбивств журналістів, проте в грудні 2011 року список смертей поповнився вбивством в Дагестані редактора Гаджімурад Камалова, чия газета висвітлювала корупцію, екстремізм і порушення прав людини.

Пакистан посів десяте місце. За останні роки рейтинг цієї країни, де залишаються нерозкритими 19 вбивств журналістів, істотно погіршився. Є підозри, зазначено в дослідженні CPJ, що до кількох із цих злочинів причетні співробітники спецслужб і військові.

Бразилія - одинадцяте місце. Хоча органи правопорядку за останні 10 років домоглися обвинувачувальних вироків щонайменше по п'яти справах, нещодавні вбивства журналістів не дозволили країні покинути індекс. Загалом, за даними CPJ, за останні десять років в Бразилії було здійснено п'ять вбивств, що залишаються нерозкритими.

Індія - дванадцяте місце. Індія, в якій залишаються нерозкритими шість вбивств, зберігає своє місце в індексі. Всі жертви були журналістами друкованих видань і висвітлювали злочинність, корупцію чи політику.

Крім того, в «Індексі безкарності» CPJ наголошується, що жертвами переважної більшості нерозкритих вбивств є місцеві журналісти. Тільки в 13 з 247 випадків, включених в індекс, жертвами вбивств були журналісти, які працюють за межами своєї країни.

CPJ відзначає, що цілеспрямовані вбивства журналістів є звичайною справою у зонах конфліктів - близько 28% журналістів, випадки яких опрацьовували експерти CPJ, були вбиті при висвітленні збройних конфліктів. Важливим індикатором можливості вбивств є погрози. У більш, ніж 40% випадків, розглянутих в індексі, жертвам погрожували смертю перед тим, як убити. Вбивці часто намагаються передати послання, що залякує, іншим журналістам. У кожному п'ятому, врахованому в індексі випадку, жертви піддавалися тортурам перед тим, як були вбиті.

«Індекс безкарності» CPJ виходить в рамках Глобальної кампанії проти безкарності, яка проводиться  за підтримки Фонду Адессіум, фонду Джона С. і Джеймса Л. Найтов, Фонду Відрите Суспільство, а також компанії Омідіяр Нетворк.
Liked the article?
Help us be even more cool!