ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації закликають владу доопрацювати законопроєкти про лобізм

Фото – fgorenie.org
Фото – fgorenie.org

Громадські організації закликають Кабінет Міністрів повернути внесені НАЗК законопроєкти про лобізм на доопрацювання та забезпечити проведення подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року.

Про це йдеться в заяві громадськості від 29 листопада.

Організації зазначають, що Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило 6 листопада 2023 року два законопроєкти про лобізм в Україні. Обидва проєкти, йдеться в заяві, НАЗК підготувало без залучення громадських організацій, а під час подальшого доопрацювання не врахувало зауваження Ради Європи.

Йдеться про проєкт Закону України “Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні” та “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання та адвокації”.

Подані НАЗК законопроєкти, йдеться в заяві, здатні заблокувати роботу інститутів громадянського суспільства, ускладнять залучення їхньої експертизи та розроблення необхідних змін до законодавства. Оскільки підготовлені НАЗК законопроєкти фактично розглядають адвокацію як одну з форм лобізму.

Згідно з проєктами, для здійснення адвокації громадські організації мають добровільно зареєструватися в Реєстрі прозорості, а також щорічно оприлюднювати “загальну інформацію щодо кожного предмета адвокації та про джерела фінансування на здійснення адвокації в довільній формі”. 

“Прагнення НАЗК зберегти норми щодо регулювання адвокації суперечать висловленим у ході публічних консультацій позиціям. Це можна розцінювати лише як бажання створити плацдарм для подальшого тиску на громадські об’єднання та створення умов для обмеження діяльності громадських об’єднань”, – йдеться в заяві.

Під час консультацій з НАЗК громадськість наполягала вивести з-під дії закону громадські організації, які здійснюють адвокацію для досягнення суспільних змін. Утім, ці пропозиції не були враховані. Обидва законопроєкти НАЗК вже передало на розгляд Кабінету Міністрів для внесення на розгляд парламенту.

Крім того, громадські організації вказують на інші недоліки законопроєктів:

  • Дія законопроєктів поширюється на реалізацію громадянами своїх конституційних прав і свобод.
  • Вилучення із законопроєкту низки положень, які отримали позитивну оцінку Ради Європи (наприклад, у частині обов'язків посадовців щодо розкриття інформації про контакти з лобістами тощо).
  • Доповнення проєктів нормами, частина з яких суперечить Конституції України, міжнародним стандартам та кращим європейським практикам у сфері лобіювання. Окремі з цих нових положень не обговорювалися під час публічних консультацій (наприклад, заборона лобіювання змін до Конституції тощо).
  • Проєкти законів передбачають адміністративну відповідальність за порушення у сфері лобіювання, однак не визначають, хто саме має накладати відповідні стягнення.
  • Проєкти не покладають на посадовців обов'язків розкриття інформації про свої контакти з лобістами.

Також громадські організації зазначають, що законопроєкти за своїм змістом та процесом їхнього обговорення не відповідають жодній з трьох рекомендацій Європейської комісії. Рекомендації Єврокомісії, надані 8 листопада 2023 року, передбачають,  що закон про регулювання лобістської діяльності має відповідати європейським стандартам; повинен бути результатом відкритої та інклюзивної дискусії із широким спектром зацікавлених сторін (зокрема, організацій громадянського суспільства), широких публічних консультацій; не передбачати обмеження законної діяльності організацій громадянського суспільства та не створювати для таких організацій непропорційне адміністративне навантаження.

Громадські організації закликають Кабмін повернути внесені НАЗК законопроєкти на доопрацювання та забезпечити проведення НАЗК подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року.

“Результатом таких консультацій має бути приведення законопроєктів у відповідність до міжнародних стандартів, врахування у їх положеннях рекомендацій Ради Європи та учасників попередніх та майбутніх обговорень, зокрема – в частині виведення діяльності громадських організацій та адвокації з-під сфери регулювання законопроєктів про лобіювання”, – йдеться в заяві.

Також організації просять уряд внести доопрацьовані НАЗК законопроєкти на розгляд парламенту не пізніше ніж 20 березня 2024 року за умови погодження їх з європейськими стандартами, врахування в положеннях проєктів попередніх рекомендацій Ради Європи та пропозицій зацікавлених сторін.

Водночас Верховну Раду України закликають невідкладно ухвалити в другому читанні та в цілому як закон законопроєкт №4254 “Про публічні консультації” від 23 жовтня 2020 року, який охоплюватиме положення щодо обов'язкового проведення публічних консультацій стосовно законопроєктів, внесених народними депутатами України.

Заяву можна підписати тут. Заяву вже підписали понад 80 громадських організацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!