ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадське радіо ухвалило стандарти висвітлення теми вакцинації

08.11.2021, 11:10
Фото – Громадське радіо
Фото – Громадське радіо

Редакційна рада Громадського радіо ухвалила стандарти подання теми вакцинації. Про це повідомляється на сайті медіа.

Так, редакція уникатиме чіткого поділу світу на “антивакцинаторів” і “провакцинаторів”. 

“Ми маємо враховувати, що між полюсами за і проти, є маса відтінків – і всі ці люди – наша аудиторія. Якщо хто не бачив це свіже дослідження ЮНІСЕФ, варто подивитися його. Це в тому числі й наша аудиторія. Слово “антивакси” рекомендуємо залишити для сайтів-помийок. Як і “вакси”. Є варіант: вакциновані / невакциновані, ті, хто підтримує / хто проти. І також є ті, хто ні за, ні проти – у них немає визначеної думки”, – зазначено в рекомендаціях.

Ведучі радіо в авторських і лінійних ефірах, можуть ділитися своїм досвідом і мотивацією вакцинуватись. 

“Можна  і потрібно цитувати експертів та експерток, давати відсилання до розмов і ефірів (наприклад, у нас є кілька нових антифейкових проєктів “Детокс” і “Фейкотрон”). Але ми не маємо прописувати вакцинацію чи протипоказання до вакцинації в ефірі. Ми не можемо сказати: “вакцина безпечна” від імені ведучого чи ведучої. Бо ми, як журналіст(к)и, не можемо брати на себе таку відповідальність. Ми можемо говорити лише про реакцію нашого організму, це і є наш досвід”, – йдеться в повідомленні. Водночас редакція не толеруватиме дзвінків про “вбивання дітей”. 

Редакція радить залучати до відповідей про безпечність вакцинації експертів: “Також пам’ятайте, що в більшості випадків у вас в ефірі є експерт(к)а, залучайте їх до відповіді. І вони можуть як завгодно переконувати аудиторію в безпечності вакцинації. Ми не лікуємо, не вакцинуємо і не видаємо розпоряджень про обмеження для невакцинованих від ковіду людей замість Кабміну. Ми – не Facebook, де світ чорно-білий. Ми інформуємо, даємо об’ємну картину і популяризуємо науковий підхід”.

Редакція радіо виступає за те, щоб відрізняти факт, оцінку, ставлення та позицію.

“Але сумніви, ризики та застереження ми теж маємо подавати. І давати експертні відповіді на них. Ми не переконаємо вакцинуватися всіх, це не наше завдання. Наше завдання – надати якомога більше якісних аргументів проти всесвітньої змови фармацевтів. І ми не маємо ділити світ і аудиторію, відштовхувати тих, хто вагається, і ображати тих, хто з нами не згоден”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 28 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення запровадила моніторинг телерадіопрограм щодо поширення дезінформації про СOVID-19.

Liked the article?
Help us be even more cool!