ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Google і Microsoft наввипередки розробляють ШІ – від переможця може залежати доля інтернету

21.02.2023, 16:40
Фото – Джонатан Раа / NurPhoto / REX / Shutterstock
Фото – Джонатан Раа / NurPhoto / REX / Shutterstock

Компанії Google і Microsoft заявили, що штучні інтелекти Bard і Bing докорінно змінять досвід користування мережею. Про це пише The Guardian.

Як зазначає видання, пошуковики є ключовим елементом нашого віртуального життя з початку дев'яностих років, коли через стрімкий розвиток світової мережі з'явилася потреба у сервісах, які подають інформацію за запитом користувача.

"Спочатку користування інтернетом "було схоже на прогулянку до сусіднього супермаркету: знаєш, якою дорогою прямувати, де звернути, як дістатися. Але стрімке зростання мережі призвело до того, що невдовзі вже неможливо було запам’ятати, де саме ти бачив ту чи іншу актуальну для тебе інформацію. Пошуковики розв’язали цю проблему, сортуючи інформацію відповідно до запитів, які надіслав користувач. Спочатку вони працювали погано. Завдяки Google і новому способу нишпорити мережею та впорядковувати її вони швидко й значно покращилися", - йдеться у матеріалі.

У 2000 році Google став найбільшим пошуковиком у світі, а назва компанії стала синонімом пошуку.

"Тепер ми "гуглимо" ту чи іншу річ, а не шукаємо її – як ми робимо "ксерокс", а не "фотокопію" документа", - зазначають у The Guardian.

Водночас, додають автори, у 2023-му, Google може втратити своє синонімічне з пошуком значення.

"Популярність ChatGPT – великої мовної моделі (LLM) революційної потужності, яка може "розмовляти" з користувачами, – зросла так швидко й значуще з листопада 2022 року, коли цей сервіс був запущений, що майбутнє пошуковиків тепер перебуває в підвішеному стані", – вважають у виданні.

Microsoft інвестував $10 млрд у розробника ChatGPT, компанію OpenAI, і завдяки цьому отримав право використовувати розвиненішу версію цієї технології у своєму пошуковику Bing. У відповідь Google анонсував власний чат-пошуковик під назвою Bard, покликаний "відвертати ворога від воріт".

"Здається, наразі обидва штучні інтелекти працюють незадовільно. Довгоочікувані демоверсії обох робили неймовірно елементарні помилки; також автор матеріалу протягом тижня мав доступ до версії Bing, що працює на ChatGPT (одним завзятим хакерам вдалося змусити чатбот зізнатися, що його кодова назва – "Сідней"). Не сказати, що він геть не був вражений, але й особливого сенсу в цьому сервісі не побачив. Як пошукова технологія LLM має деякі прикрі недоліки (наприклад, пропонує вигадану відповідь на запитання, якщо не знає справжньої), які не дуже сумісні з тим, для чого ми користуємося Google та іншими пошуковиками", - додали у The Guardian.

Як повідомляв ІМІ, у лютому корпорація Microsoft анонсувала нову версію пошукової системи Bing, яка містить новітні технології штучного інтелекту ChatGPT.

6 лютого компанія Google повідомила, що запускає свій аналог штучного інтелекту ChatGPT під назвою Bard. Ця технологія генерує розгорнуті відповіді на прості запити, наприклад “що приготувати на обід” або “як спланувати вечірку для друга”.

Корпорація Microsoft планувала найближчим часом оголосити інтеграцію ChatGPT у пошуковик Bing, щоб підважити домінування Google у цій галузі.

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) – це чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений у листопаді 2022 року лабораторією OpenAI, дослідницькою компанією штучного інтелекту, серед засновників якої був Ілон Маск. Бот може генерувати тексти на задану тему та відповідати на запитання користувачів.

Liked the article?
Help us be even more cool!