ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фонд російського олігарха Пригожина пропонує фінансування французьким ЗМІ та асоціаціям

17.09.2021, 12:21
Фото – AP / A. Druzhinin / DW
Фото – AP / A. Druzhinin / DW

За сім місяців до президентських виборів у Франції створений російським олігархом Євгеном Пригожиним Фонд боротьби з репресіями пропонує профінансувати ЗМІ та асоціації, повідомляє Le Monde.

Листа з такою пропозицією отримали декілька французьких ЗМІ та асоціацій, які висвітлюють тему насильства з боку поліції: “Ми стурбовані зростанням насильства та расизму серед сил правопорядку у Франції. […] Ми готові профінансувати інформаційну кампанію (французькою написано з помилкою: “compagne” замість “campagne”. – Прим. перекл.) з питання жорстокості поліції”.

Як пише видання, лист підписав деякий Іван Карамазов, який стверджує, що має у своєму розпорядженні “фінансові, юридичні та інформаційні ресурси для допомоги жертвам”. Підписант листа називає себе особою, яка входить до Фонду боротьби з репресіями. Його започаткував навесні олігарх Євген Пригожин, чиє прізвище чітко зазначено на сайті фундації. 

У березні, пише видання, Пригожин поділився своїми намірами запустити фонд, який би боровся “з репресіями на Заході”. 

“Використовуючи Росію та Україну як свої лабораторії, люди Пригожина отримали майже 10 років досвіду операцій впливу в Сполучених Штатах”, – зазначив Колен Жерар, спеціаліст, що готує дисертацію про операції російського інформаційного впливу.

Він констатує посилення активності фонду Пригожина на початку літа: “Нове те, що Франція стала мішенню в питаннях, які вважаються радше темою лівих”.

Фонд зазначає, що “співпрацює” з численними неурядовими організаціями та асоціаціями. Проте, наприклад, Amnesty International запевняє Le Monde, що ніколи жодним чином не співпрацювала з фондом Пригожина.

Як пише видання, у телефонній розмові представник фонду не зміг зрозуміти їхнього запитання щодо зацікавленості справами Франції та пропонував “тариф”, який можна встановити для співробітництва. “Або ви самі пишете статті, або вам їх надішлють і ви самі вирішите, чи вони підходять вам, чи їх потрібно адаптувати”, – сказав представник фонду.

Нагадаємо, Євгена Пригожина пов'язують із заснуванням петербурзького “Агентства інтернет-досліджень”, більш відомого як “фабрика тролів”. Співробітники “фабрики тролів” за грошову винагороду писали в соцмережах дописи на підтримку Кремля, а також проводили атаки на незалежні засоби масової інформації і опозиційних блогерів. 

У 2018 році США висунули Пригожину і 12 співробітникам “Агентства інтернет-досліджень” звинувачення у втручанні у вибори Президента США. Москва неодноразово заперечувала будь-який свій вплив на американське волевиявлення. У лютому 2018 року Окружний суд округу Колумбія (США) видав ордер на арешт Пригожина. Влітку 2020 року ФБР оголосило Пригожина в розшук, а в лютому 2021-го пообіцяло нагороду в розмірі 250 тис. доларів США за інформацію, яка допоможе його арешту.

Liked the article?
Help us be even more cool!