ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фонд Клуні просить видати закриті ордери на арешт російських пропагандистів

Анна Нейстат. Фото – Фонд Клуні / “Голос Америки”

Фонд Клуні за справедливість просить у прокурорів видавання закритих ордерів на арешт російських пропагандистів. Імена людей, які потрапляють до розшуку, спеціально просять не розкривати, щоб підозрювані “гадали”, на кого з них виписано ордер.

Про це в інтерв'ю “Голосу Америки” розповіла директорка з юридичних питань проєкту Docket Фонду Клуні за справедливість Анна Нейстат.

“Ми просимо про ордери закритого типу, щоб імена не розкривалися. І це важливо, тому що ми не хочемо, щоб ці люди знали про такий ордер: навпаки, ми хочемо, щоб вони виїжджали до інших країн і там були заарештовані”, – сказала Нейстат і додала, що юристи хотіли б, щоб підозрювані “гадали”, на кого з них виписано ордер, а не отримували “ясне попередження”.

Анна Нейстат зазначила, що юристи фонду працюють над притягненням до відповідальності російських пропагандистів, які закликають до війни проти України та геноциду українців. 

Одним зі способів переслідування російських пропагандистів, каже Нейстат, є звернення до Міжнародного кримінального суду із запитом про притягнення до відповідальності та відкриття слідства в справі про причетність пропагандистів до підбурювання до геноциду.

Ще один шлях – звинувачення в пропаганді війни. Це склад злочину, який є в кримінальних кодексах кількох європейських країн – Польщі, Молдови, Словаччини та кількох інших країн, але, за її словами, там ці статті ще не використовували.

Подання планується зробити в країнах з універсальною юрисдикцією, що дозволяє розслідувати такі злочини незалежно від того, де перебуває підозрюваний та де було скоєно злочин.

“Ми складаємо запит на порушення кримінальної справи в країні, де це є в кримінальному кодексі, ґрунтуючись на аналізі висловлювань цих російських пропагандистів та доводячи, що їхні слова підпадають під визначення такого злочину”, – зазначила юристка.

Вона додала, що вже понад десяток країн розпочали слідство, пов'язане зі злочинами, скоєними в Україні.

Водночас Анна Нейстат зауважує: той факт, що зараз ці пропагандисти не перебувають у цих країнах, не впливає на роботу слідчої команди, адже вони сподіваються, що рано чи пізно підозрювані в цьому злочині потраплять до рук правосуддя.

“Прокурори можуть виписати ордер на їхній арешт, і це буде дуже значним кроком, тому що, на відміну від російських військових і навіть їхніх командирів, ці пропагандисти схильні подорожувати за кордон, деякі з них мають дозвіл на проживання, родичів та власність у різних країнах…

І якщо ордер на їхній арешт виписано, то, в принципі, будь-яка європейська країна є членом Європолу, і це стає ордером на рівні Європолу. Тобто в будь-якій європейській країні за ідеєю вони можуть бути заарештовані та екстрадовані до країни, яка розслідує проти них кримінальну справу відповідно до тієї ж універсальної юрисдикції”, – зазначила представниця фонду.

Фонд Клуні за справедливість (Clooney Foundation for Justice), заснований правозахисницею Амаль Клуні та її чоловіком, відомим американським актором Джорджем Клуні, є однією з міжнародних організацій, які розслідують роль російської пропаганди в агресивній війні Росії проти України.

Нагадаємо, Інститут масової інформації після початку повномасштабної війни Росії проти України почав досліджувати геноцидну риторику російської пропаганди щодо України та українців.

ІМІ вже передав кілька кейсів до Міжнародного кримінального суду, зокрема щодо випадків обстрілу телевеж та вбивства фоторепортера Максима Левіна – одного з 10 українських журналістів, які загинули під час виконання професійних обов’язків. 

З жовтня 2022 року ІМІ розпочав серію публікацій про інформаційні злочини російських пропагандистів задля збору інформації, яка допоможе притягнути їх до відповідальності. Перший матеріал циклу присвячено очільниці російської державної телекомпанії RT Маргариті Симоньян, яка добре відома своїми закликами до анексії українських територій та підбурюваннями до збройної агресії проти українців. Інше дослідження ІМІ – “Ядерний удар по Вінниці та ГУЛАГ для запорізьких учителів. Геноцидна риторика російської пропаганди”, можна ознайомитися тут.

5 жовтня 2022 року правозахисні та медійні організації домовилися про співпрацю з Офісом генерального прокурора щодо розслідувань воєнних злочинів Росії проти медіа та журналістів в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!