ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ розпочав публікацію досьє про злочини російських пропагандистів

06.10.2022, 17:50
Фото – oda.zht.gov.ua
Фото – oda.zht.gov.ua

Інститут масової інформації розпочав серію публікацій про інформаційні злочини російських пропагандистів задля збору інформації, яка допоможе притягнути їх до відповідальності. 

Про це повідомила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк на своїй фейсбук-сторінці.

“Коли прийде час розплати за скоєні злочини, кремлівські пропагандисти спробують сховатися за званням журналіста. Наприклад, Сімоньян яка пропагує ядерний удар по Україні, закликає до анексії українських територій і ставить під сумнів сам факт нашого існування і державності, – публічно називає себе “журналісткою”. Ми почали робити інфодосьє на цих осіб, і будемо поповнювати й розширювати їх у майбутньому.  Російська дезінформація – це злочин агресії проти України, і ті хто її створює і поширює, мають сісти на лаву міжнародного трибуналу і понести справедливе покарання”, – написала Романюк. 

У коментарі “Детектору медіа” вона розповіла, що насамперед будуть складені досьє на тих, хто керує процесом, – менеджерів, головних редакторів, керівників редакцій. Також будуть додані досьє на ведучих, які поширюють пропаганду. Третя  категорія досьє складається з тих, хто виробляє пропагандистські меседжі. 

“У виявленні цих осіб ми покладаємося на спільні зусилля з експертами “Детектора медіа” та інших колег. Але переконана, що ми зможемо притягнути до відповідальності цих злочинців”, – розповіла Оксана Романюк.

Перший матеріал циклу присвячено очільниці російської державної телекомпанії RT Маргариті Симоньян, яка добре відома своїми закликами до анексії українських територій та підбурюваннями збройної агресії проти українців.

Директорка ІМІ наголосила, що питання щодо дотримання професійних стандартів виникають навіть до тих російських журналістів, що не вважаються пропагандистами.  “Так звані “ліберальні” російські журналісти насправді не бачать світу через свою імперськість та величність, і професійні стандарти чи відповідальність там і не ночували”, – зазначила вона. Досьє на деяких відомих представників цієї групи також будуть опубліковані.

Крім того, Оксана Романюк повідомила, що 5 жовтня відбулася зустріч експертів ІМІ, “Детектора медіа”, ZMINA та інших організацій з представниками Офісу генерального прокурора, на якій обговорювалася відповідальність росіян за воєнні злочини, скоєні проти медіа, а також обговорювали питання щодо відповідальності російських пропагандистів за поширення дезінформації. Зокрема, можливості застосування до них норм українського та міжнародного законодавства. “Ми сподіваємося, що наша спільна робота разом з колегами й з правоохоронними органами дозволить втілити справедливе покарання для пропагандистів”, – заявила директорка ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!