ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники та Офіс ГПУ співпрацюватимуть для розслідування воєнних злочинів РФ проти журналістів

14.10.2022, 13:00
Фото – скриншот з відео ТСН
Фото – скриншот з відео ТСН

Правозахисні та медійні організації домовилися про співпрацю з Офісом генерального прокурора щодо розслідувань воєнних злочинів Росії проти медіа та журналістів в Україні.

Про це йшлося на онлайн-зустрічі, що відбулася 6 жовтня.

Учасники зустрічі домовилися регулярно обмінюватись інформацією з метою покращення розслідувань воєнних злочинів Росії проти медіа та журналістів, скоєних в Україні.

Окремо робоча група домовилась опрацьовувати механізм притягнення до відповідальності російських пропагандистів, які займаються дезінформацією, закликають до вбивств українців та виправдовують воєнні злочини російської армії.

Також на зустрічі обговорили стан розслідувань злочинів проти журналістів в Україні. За даними ОГП, загалом від початку року органи досудового розслідування зареєстрували 74 кримінальних правопорушення за фактами вчинення кримінальних правопорушень стосовно представників медіа. З урахуванням тогорічних наразі розслідується 232 провадження, де журналісти є потерпілими, оголошено 12 підозр, 13 справ передано до суду (з урахуванням минулих років).

Окрім того, учасники зустрічі обговорили прогрес у розслідуванні вбивства журналіста Макса Левіна, закатованого росіянами в березні цього року. 

У зустрічі взяли участь представники Офісу генпрокурора, українських медійних та правозахисних організацій. Зокрема, виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк, заступниця шеф-редактора “Детектора медіа” Світлана Остапа, голова правління Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик. Крім того, представники міжнародних організацій, зокрема керівник департаменту розслідувань “Репортерів без кордонів” Арно Фроже, керівник юрдепартаменту “Репортерів без кордонів” Поль Копен, та керівниця проєкту Офісу Ради Європи в Україні “Європейський союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Галина Смирнова. 

Як повідомляв ІМІ, після повномасштабного вторгнення жорстка мова ворожнечі в російських пропагандистських медіа поступилася місцем безпосереднім закликам до геноциду українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!