ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ERR: Жителі Естонії викидають книжки, за якими раніше стояли в чергах

Жителі Естонії викидають або здають на макулатуру книжки, за якими стояли в чергах за радянських часів, повідомляє ERR.

"Зараз люди викидають будь-які книжки, у контейнерах можна знайти всякі. Я ходжу на станцію з приймання відходів щотижня. Туди й нову літературу привозять", – розповів лідер проєкту Raamaturinglus ("Книгообіг") Рене Ноні.

За його словами, до книгообігу потрапляють і нещодавно видані книжки, з яких власники навіть не зняли захисної плівки. Ноні додає: люди часто викидають книжки радянської доби, і деякі з них – класика літератури.

"Шрифт, текст і папір неякісні, сьогодні люди не дуже хочуть їх читати. А ось видані в наш час твори Таммсааре читати приємно, відстань між рядками правильна, читати набагато зручніше", – констатував Ноні.

Попри те що ціни на вживані книжки в багато разів нижчі, знайти нового читача не просто. З художньої літератури попит має серія "Пригодницькі історії із суші та моря", а також книжки Астрід Ліндгрен. Книжки, що мають найбільший попит, – довідники та підручники.

Збирає старі книжки в Естонії бібліотека-репозиторій.

"Поряд з радянською літературою, яка, звичайно, вже не така потрібна в будинках, надходить багато нової літератури. Люди прочитують і із задоволенням дарують книжку новому читачеві. Так ми отримуємо скандинавські детективи та чудову дитячу літературу. І це те, на що дуже чекають бібліотеки по всій Естонії", – повідомила завідувачка бібліотеки-репозиторія Кай Лугус.

З майже 380 тисяч книжок, що надійшли до бібліотеки минулого року, другий шанс отримали 45% творів, решту – відправили на станцію з приймання відходів.

"Нам дуже потрібні "Гамлет" та "Ромео і Джульєтта" Шекспіра, твори Джорджа Оруелла і, звичайно, дитячі книги Ліндгрен. Плюс сучасні молодіжні та дитячі твори естонських авторів", – розповіла Лугус.

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2024 року Український інститут книги презентував "Інтерактивну мапу книжкової екосистеми України", що має на меті сприяти популяризації читання та наблизити книжку до українського читача.

Liked the article?
Help us be even more cool!