ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експертка ІМІ два роки потерпає від кібербулінгу через "ятобінедорогенька"

09.06.2020, 14:30
Фото Ірини Земляної
Фото Ірини Земляної

Медіаекспертка та тренерка з безпеки Інституту масової інформації Ірина Земляна два роки потерпає від онлайн-булінгу через організований флешмоб “ятобінедорогенька”. Про це вона розповіла Громадському.

Як розповіла Ірина, її історія кібербулінгу пов'язана з професійним цькуванням в інтернеті, коли залучено не самих лише випадкових кривдників, а й ботів. 

“Уся ця історія почалася тоді, коли у 2018 році напередодні 8 березня Петро Порошенко, тоді ще Президент, давав пресконференцію і назвав журналістку Марину Баранівську "дорогенька моя". І всі це обговорювали. Ми з моєю колежанкою Лізою Кузьменко вирішили зробити футболки та запустити хештег #ятобінедорогенька. У нас їх було чотири. Одну ми подарували самій Марині й ще одну – нашій подрузі. Ми сфоткалися в цих футболках, виставили це на своїх сторінках у соцмережах, написали, що сексизм неприпустимий. І – “панєслось”, – розповіла вона.

За її спостереженнями, було десь п'ять головних меседжів, які запускали “елітні боти”, – це справжні люди, які мають велику кількість підписників і які на той час (і, певно, зараз) симпатизували Порошенку. 

"Один з меседжів: "Так, якби в Америці президент сказав “хані” до журналістки, то мав би піти у відставку. Та зараз ми можемо захейтити за це Порошенка, але хто прийде наступний? Він буде ще гіршим". Меседж запускався реальним юзером, а боти з різних сторінок це розганяли. Ще був варіант, що це прокремлівська технологія. 

Окрім соцмереж, випускали багато фотожаб та мемів, пам’ятник "Батьківщина-мати" одягли в цю футболку. Такого було дуже багато. І плюс у проросійських медіа були заголовки на кшталт "проукраінскіє феміни виступілі протів Порошенка".

Два роки ми з Лізою потерпаємо від онлайн-булінгу через "ятобінедорогеньку". Залишилися вже найпереконаніші, справжні користувачі. Не боти. Варто зробити щось політикам, і нам це згадують. Коли Порошенка не обрали Президентом удруге, мені писали в особисті, тегали в постах: "Ти винна". Потім, коли Зеленський сказав: "Українські жінки – це бренд", знову почалася хвиля: "Ну що, ти довольна?" Потім, коли депутат Максим Бужанський назвав журналістку вівцею, так само: "Ну що краще – дорогенька чи вівця?" – розповіла Ірина.

Вона нагадала, що разом з Єлизаветою Кузьменко написала заяву до кіберполіції за цим фактом. "Зібрали 50% усіх цих скрінів, дали посилання на всі ці пости та коменти і відправили. Там відповіли, що це не їхня компетенція, а поліції. А в поліції сказали, що це компетенція кіберполіції. І ніхто не знає, що з тим можна зробити", – розповіла Ірина. 

Також Ірина Земляна зазначає, що не недооцінювала б кібербулінгу, оскільки велика частина життя відбувається в онлайні, і ситуація з карантином дала цьому чітку картину. 

"Тому я б не недооцінювала кібербулінг: це набагато легше, бо не треба дивитися в очі, просто коментуєш і ховаєшся. Усе одно я б і зараз зробила ці футболки. Бо кібербулінг спрямований на те, щоб змінити твою поведінку, аби з'явилася самоцензура. Але не можна відступати від принципів. 

Я точно знаю, що не можна нікому відписувати, хоч дуже хочеться, і я сама інколи зриваюсь. Але це тільки зачіпає тебе емоційно. І ще я б радила просити підтримки в людей, бо, коли тебе підтримують в коментарях, ти розумієш, що не сама. І потрібно банити коментаторів, аби не було спокуси перейти та перевірити, що вони далі писали. Ну і психотерапія дуже допомагає. І вишивання", – розповіла експертка ІМІ.

Як повідомляв ІМІ, флешмоб #ятобінедорогенька виник як відповідь на звернення Петра Порошенка до журналістки видання "Детектор медіа" Марини Баранівської: "…Ключова позиція, дорогенька моя, – ми маємо змінити з вами країну".

7 березня 2018 року Ірина Земляна і Єлизавета Кузьменко опублікували дописи на своїх особистих сторінках у фейсбуці, у яких розпочали флешмоб #ятобінедорогенька проти сексизму політиків щодо журналісток.

Дописи містили їхні фотографії у футболках з написом "Я тобі не дорогенька" та супроводжувалися текстом "Свято наближається... #ятобінедорогенька, Петре Олексійовичу!". Після публікації вказаних дописів почали з’являтися коментарі, що містять цькування та кібербулінг.

10 вересня 2019 року ініціаторки флешмобу #ятобінедорогенька Ірина Земляна та Єлизавета Кузьменко подали заяву до Департаменту кіберполіції Національної поліції України стосовно цькування та погроз на їхню адресу в соціальних мережах.

Медіаекспертки просили Національну поліцію України внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування, а також ужити інших заходів у межах та відповідно до чинного законодавства. 

Київське управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України розцінило як “колективне звернення громадян” заяву ініціаторок флешмобу #ятобінедорогенька Ірини Земляної та Єлизавети Кузьменко щодо цькування та погроз на їхню адресу в соцмережах.

У лютому 2020 року медіаекспертці ІМІ Ірині Земляній погрожували у фейсбуці через висвітлення ситуації з українцями, евакуйованими з Китаю до Нових Санжар (Полтавська область).

Liked the article?
Help us be even more cool!