ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кіберполіція не відкрила справу за заявою ініціаторок флешмобу #ятобінедорогенька

14.11.2019, 16:33
Фото – 24 канал
Фото – 24 канал

Київське управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України розцінило як "колективне звернення громадян" заяву ініціаторок флешмобу #ятобінедорогенька Ірини Земляної та Єлизавети Кузьменко щодо цькування та погроз на їхню адресу в соцмережах.

Про це йдеться в листі управління кіберполіції на адресу начальника Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, полковника поліції Дмитра Шемейка, Ірини Земляної та Єлизавети Кузьменко.

У листі управління кіберполіції повідомляється, що на їхню адресу надійшли матеріали "колективного звернення" громадянок Земляної та Кузьменко стосовно можливих неправомірних дій, вчинених щодо них.

“Ураховуючи викладене та зважаючи на те, що в структурі Департаменту кіберполіції Національної поліції України відсутні слідчі підрозділи, а також у порядку п. 9 розділу ІІ “Про затвердження Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв  і повідомлень та інші події”, затвердженого наказом МВС України від 08.02.2019 №100, направляю на вашу адресу для прийняття рішення в порядку ст. 214 КПК України колективне звернення гр. Кузьменко Є. та Земляної І.”, – йдеться в листі за підписом начальника, полковника поліції Анатолія Скиби.

Ірина Земляна вважає, що кіберполіція не готова розслідувати випадки кібербулінгу, хоча це серйозна проблема наразі. 

“З кібербулінгом у тій чи іншій формі стикаються 88% українських медійників. Це серйозна і недооцінена проблема наразі. Онлайн-цькування призводить до емоційного вигорання, самоцензури, а подекуди й до фізичної розправи. Як ми бачимо, наразі кіберполіція не готова розслідувати випадки кібербулінгу. Більше того, вона навіть не розглядає заяву про злочин як заяву, а називає це колективним зверненням. Звичайно, це тільки початок історії про боротьбу медійників з кібербуліном, але ми очікували цікавішого старту”, – прокоментувала лист кіберполіції Земляна.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що заявниці можуть оскаржити дії кіберполіції як незаконні, оскільки вона називає подану заяву колективним зверненням громадян, у такий спосіб виводячи її з-під дії вимог кримінального процесуального законодавства. 

Він нагадав, що, відповідно до частини першої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше ніж за 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про його скоєння, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР. Слідчого, який проводитиме досудове розслідування, визначає керівник органу досудового розслідування. Частина четверта статті 214 КПК чітко передбачає, що слідчий зобов’язаний прийняти заяву про вчинене кримінальне правопорушення. Відмова в прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

“Проте в даному випадку відділ кіберполіції називає повідомлення про правопорушення колективним зверненням громадян, таким чином виводячи подану заяву з під дії вимог кримінального процесуального законодавства. Щонайменше такі дії надають право заявницям оскаржувати дії Київського управління кіберполіції як незаконні”, – наголосив юрист. 

Як повідомляв ІМІ, 10 вересня 2019 року ініціаторки флешмобу #ятобінедорогенька Ірина Земляна та Єлизавета Кузьменко подали заяву до Департаменту кіберполіції Національної поліції України щодо цькування та погроз на їхню адресу в соціальних мережах.

Медіаекспертки просили Національну поліцію України внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування, а також ужити інших заходів у межах та відповідно до чинного законодавства. 

Нагадаємо, флешмоб #ятобінедорогенька виник як відповідь на звернення Петра Порошенка до журналістки видання “Детектор медіа” Марини Баранівської: “…Ключова позиція, дорогенька моя, – ми маємо змінити з вами країну”.

7 березня 2018 року Ірина Земляна і Єлизавета Кузьменко опублікували дописи на своїх особистих сторінках у фейсбуці, у яких розпочали флешмоб #ятобінедорогенька проти сексизму політиків щодо журналісток.

Дописи містили їхні фотографії у футболках з написом “Я тобі не дорогенька” та супроводжувалися текстом “Свято наближається... #ятобінедорогенька, Петре Олексійовичу!”. Після публікації вказаних дописів почали з’являтися коментарі, що містять цькування та кібербулінг.

Liked the article?
Help us be even more cool!