ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Директор "Викимедиа РУ" таємно готував проєкт російського аналога вікіпедії

25.05.2023, 11:01
Фото – commons.wikimedia.org
Фото – commons.wikimedia.org

Директора "Викимедиа РУ" Володимира Медейка планують позбавити повноважень через те, що він таємно займався підготовкою російського аналога вікіпедії.

Про це RTVI розповів виконавчий директор "Вікімедіа РУ" Станіслав Козловський, передає "Настоящее время".

За словами Козловського, про це їм стало відомо сьогодні, тому ввечері відбудуться загальні збори щодо позбавлення його директорських повноважень.

"Будь-яка людина може робити свої проєкти, це нікому не заборонено, і вікіпедія поширюється на умовах вільної ліцензії, будь-хто може брати контент вікіпедії і його використовувати, це абсолютно нормально. Ненормально використовувати для цього повноваження директора "Вікімедіа РУ" і кілька років цим займатись абсолютно таємно. На мою думку, це не дуже гарно", – сказав він.

Про створення російського аналога вікіпедії, який розміщуватиметься на російських серверах і керуватиметься російською юрособою, раніше писав заступник голови комітету Держдуми з інформаційної політики Антон Горєлкін, який бере участь у Російському інтернет-форумі (РІФ).

За його словами, Медейко, з яким він раніше багато сперечався, "тепер пересів у крісло керівника АНО "Інтернет-енциклопедія Рувіки". 

Проблеми з російською владою почались у вікіпедії, як і в незалежних російських ЗМІ, після початку повномасштабного російського вторгнення РФ в Україну. Наприкінці квітня 2022 року суд у Москві вперше оштрафував на 5 млн рублів Wikimedia Foundation за невидалення кількох статей, що стосуються війни в Україні, серед них були матеріали про ситуацію в Маріуполі, Бучі та Києві. Після цього було ще кілька штрафів на кілька мільйонів карбованців.

Як повідомляв ІМІ, у Росії суди у квітні та грудні 2022 року оштрафували Вікіпедію через відмову видаляти статті про війну Росії в Україні, в яких, зокрема, йдеться про звірства російських військових у Бучі.

14 квітня 2023 року Московський суд знову оштрафував онлайн-енциклопедію "Вікіпедія" за відмову видалити російськомовну статтю про вторгнення Росії в Україну.

В українській вікіпедії найпопулярнішою у 2022 році стала стаття "Російське вторгнення в Україну (2022)", яка отримала 3 715 590 переглядів. 

Liked the article?
Help us be even more cool!