ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Двох нападників на журналістів "Схем" в Укрексімбанку поновили на посадах

11.11.2021, 16:10
Фото – скріншот з відео "Схем"
Фото – скріншот з відео "Схем"

Директора департаменту банківської безпеки Укрексімбанку Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова, які за наказом голови правління цієї фінустанови Євгена Мецгера 4 жовтня застосували силу проти журналістів програми “Схеми”, поновили на посадах. 

Про це “Схемам” повідомили кілька незалежних джерел в АТ “Укрексімбанк”, повідомляє Радіо Свобода.

Факт поновлення двох співробітників також офіційно підтвердили Радіо Свобода у фінустанові.

Тельбізов та Осіпов є обвинуваченими в кримінальному провадженні, відкритому за зверненням журналістів.

Наказ про поновлення Тельбізова і Осіпова датовано 9 листопада. У ньому йдеться про завершення внутрішнього розслідування в банку. Редакція також письмово звернулася до пресслужби Укрексімбанку з додатковими запитаннями, зокрема з проханням надати інформацію про результати внутрішнього розслідування.

Раніше Ігоря Тельбізова відсторонили від обійманої посади. Про відсторонення Олега Осіпова публічно не заявляли, але йому також вручили підозру, а згодом офіційне обвинувачення в кримінальній справі про напад на журналістів.

Дії директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки Олега Осіпова слідство кваліфікувало за двома кримінальними статтями: 171 (“Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”) та 126 (“Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень”). Досудове розслідування кримінального провадження вже завершено, справу скеровано до суду, підготовче засідання призначено на 29 листопада 2021 року.

Раніше Наглядова рада звільнила з посади голову правління Укрексімбанку Євгена Мецгера. Директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення, яку задовольнили.

Як повідомляв ІМІ, 2 листопада правоохоронці передали до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів програми “Схеми”. Дії вже колишнього голови правління та прессекретаря кваліфіковано за чч. 1, 3 ст. 171 КК України.

4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті. Мецгер наказав відібрати камери у журналістів, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальше знімання. Крім того, журналістів незаконно утримували в приміщенні кабінету, не дозволяючи його залишити.

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми” (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України). Згодом поліція внесла до ЄРДР відомості щодо нападу на журналістів програми “Схеми” за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 171 ККУ.

7 жовтня Голосіївське управління поліції вручило повідомлення про підозру одному зі службовців банку за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів  – ч. 1, 3 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу. Також підозру вручили голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру.

Крім того, правоохоронці повідомили про підозру четвертому учаснику нападу на знімальну групу журналістів програми “Схеми” під час інтерв’ю тодішнім головою правління АТ "Укрексімбанк" Євгеном Мецгером.

11 жовтня Голосіївський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід для відстороненого голови правління Укрексімбанку Євгена Мецгера у вигляді нічного домашнього арешту. Йому інкримінують перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та незаконне утримання людей (чч. 1, 3 ст. 171, ч. 2 ст. 146  КК України).

Такий самий запобіжний захід суд обрав директору департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимиру Пікалову. Третьому підозрюваному співробітнику Укрексімбанку суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

11 жовтня Євген Мецгер написав заяву про звільнення. Наглядова рада АТ “Укрексімбанк” звільнила Євгена Мецгера з посади голови правління банку.

Liked the article?
Help us be even more cool!