ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Законопроєкт про олігархів призведе до переділу медіаринку і його заходу в тінь – Оксана Романюк

28.05.2021, 11:01
Фото – Нацрада
Фото – Нацрада

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що законопроєкт “Про олігархів”, який оприлюднило видання ZN.UA, закладає підвалини великого переділу медіаринку і його заходу в тінь.

Про це вона сказала Радіо Свобода, коментуючи оприлюднення видання цього документа.

“Ці фрагменти документа – просто якась величезна дивовижа. Я навіть не знаю, як це коментувати. Враження, що люди, які його писали, взагалі не знають про існування регуляції медіа. Так, про деолігархізацію медіа багато років говорили експерти, але вони мали на увазі демонополізацію медіаринку, посилення незалежності й компетентності регулятора (Нацради з питань телебачення і радіомовлення)”, – зазначила Романюк.

За її словами, можна було б підвищити прозорість медіавласності, незалежність редколективів, встановити відповідальність за втручання в редполітику, зобов'язати Нацраду на це реагувати, запровадити штрафи, ввести поняття “медіаринок”, “медійна монополія”, “вплив власників на контент”...

“Але в тому, що оприлюднило “Дзеркало тижня”, я не бачу реальної деолігархізації. Цей законопроєкт закладає підвалини просто великого переділу медіаринку і заходу медіаринку в тінь: олігархи просто візьмуть і оформлять свої медіаактиви на “лижних інструкторів” і – прощавай прозорість медіавласності. Для того щоб провести деолігархізацію медіа, потрібні два ключові кроки: спершу збільшити незалежність та компетентність Нацради з питань телебачення і радіомовлення, а потім розширити її інструментарій і функціонал через відповідні зміни до медіазаконодавства”, – сказала Оксана Романюк.

В Офісі президента заявили, що опублікований редакцією ZN.UA зміст законопроєкту про олігархів не відповідає тексту, який підготували в ОП. 

“Законодавча робота – це процес, у якого є свої етапи. Початок цього процесу – реєстрація відповідного законопроєкту в парламенті або хоча б його офіційна презентація. Це точно не відбувається у формі публікації чиїхось фантазій про можливий законопроєкт або у формі "зливу" в якийсь із засобів масової інформації якихось ніким не підтверджених і взагалі незрозумілих варіантів. Те, що опубліковано сьогодні в ЗМІ, не є текстом підготовленого законопроєкту”, – сказав у коментарі “Українській правді” радник голови ОП Михайло Подоляк.

Радник Єрмака наголошує, що фінальний варіант документа може змінитися після всіх етапів законодавчої роботи. “Саме тому зараз немає сенсу говорити про те, яким буде цей закон”, – вважає Подоляк. 

Зі свого боку ZN.UA відповіло Подоляку так: “Михайлу Подоляку брехати як дихати. Якщо ОП хоче таким чином змусити ZN.UA видати джерело – не вийде. А якщо, знявши реакцію на своє хитро-вбогу нормотворчість, команда Зеленського відкоригує законопроєкт, то ми тільки за. Не дякуйте”.

Як повідомляв ІМІ, 27 травня редакція ZN.UA ознайомилася з текстом проєкту закону “Про олігархів” (підготувала робоча група в Мін'юсті) та проаналізувала його основні положення.

ZN.UA заявило, що законопроєкт “Про олігархів” ризикує стати законом про медіарейдерство.

Liked the article?
Help us be even more cool!