ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

CPJ наголошує, що журналісти є цивільними й наведення вогню на них є злочином

18.03.2022, 17:30

Сторони війни в Україні мають зрозуміти, що журналісти є цивільними особами, а націлювання на них є порушенням міжнародного права. 

Про це заявила 18 березня координаторка програм Комітету захисту журналістів у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд на онлайн-брифінгу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Важливо наголосити, що всі сторони цієї війни мають зрозуміти, що всі журналісти та медіапрацівники є цивільними особами й мають бути захищені згідно з міжнародним гуманітарним правом, а націлювання на них (особливо задокументовані випадки, коли на них були знаки преси, їхні машини були відзначені як преса) – це порушення міжнародного права, і порушники мають бути притягнуті до відповідальності”, – сказала Саїд. 

Вона нагадала, що за три тижні війни загинули вже чотири журналісти. “Чотири журналісти були вбиті: двоє місцевих і двоє іноземних у перші три тижні повномасштабної війни”, – зазначила Саїд.

За її словами, Євген Сакун був першою жертвою. Його було вбито 1 березня, коли російські війська обстріляли телевежу в Києві, 13 березня вбито американського репортера Брента Рено, а 14 березня вбито оператора Fox News П'єра Закревського і продюсера Fox News, місцеву журналістку Олександру Кувшинову.

Крім того, Саїд звернула увагу на те, що російські державні медіа повідомляють, що в Україні немає журналістів і всі вони пропагандисти, тому російські військові не виявляють жодної поваги до журналістів.

“У випадку вбитих журналістів ми змогли підтвердити, що на двох журналістів було пряме наведення, а в інших випадках джерело вогню не було підтверджено, хоча українська сторона сказала, що це зробили росіяни”, – пояснила представник Комітету захисту журналістів.

Крім того, Саїд зазначила, що Комітет захисту журналістів документував випадки, коли російські військові затримали в Україні десятки журналістів та намагалися змусити їх виробляти російську пропаганду.

Як повідомляв ІМІ, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 24 лютого 2022 року, Інститут масової інформації зафіксував понад 60 воєнних злочинів, скоєних російськими військовими щодо журналістів та медіа. Зокрема, убито шестеро журналістів, щонайменше семеро медійників були поранені.

Liked the article?
Help us be even more cool!