ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Білорусь і Мінські угоди – основні стратегічні напрями російської пропаганди. Дослідження ІМІ

22.09.2020, 10:01

"Порушення з боку України мінських домовленостей", її "втручання в справи Білорусі" та "зрив водопостачання до Криму" стали основними наративами російської пропаганди, що стосувались України й поширювалися в російських та білоруських медіа.

Такими є результати дослідження, яке провели аналітики проєкту StopFake.org у партнерстві з ГО “Інститут масової інформації”*.

У російських медіа було виокремлено 13 дезінформаційних наративів. Найпоширенішими стали звинувачення України в порушенні Мінських домовленостей (30,4% всіх наративів пропаганди, що стосувались України), зриві водопостачання до “російського Криму” (20,6%) і втручанні в справи Білорусі (13%).

Більшість новин, присвячених темі Мінських домовленостей, стосувалася заяв ватажка самопроголошеної "ДНР" Дениса Пушиліна про "відкриття вогню по інженерних спорудах ЗСУ", де акцентувалась увага на тому, що нібито українська сторона проігнорувала вимоги ватажків "ДНР" та "ЛНР". Російські видання висвітлювали події маніпулятивно, підтримуючи виключно позицію так званих "республік" без подання думки іншої сторони та фактів з боку міжнародних спостерігачів, які спростовували цю позицію.

Дослідження виявило, що новим аспектом "кримського наративу" стало питання водопостачання до Криму. Російські ЗМІ активно поширювали фейк щодо нібито заяви ООН про те, що Україна разом з Росією відповідають за водопостачання Криму. 

Експерти зафіксували новий наратив у російській пропаганді – "втручання України в справи Білорусі". У російських ЗМІ активно поширюється фейкова інформація про те, що до протестних рухів причетні нібито українські екстремісти та націоналісти, а самі протести організовуються за "західними методичками". Зокрема, низка фейкових та маніпулятивних повідомлень були про те, що нібито навіть в ООН відзначили роль українських радикалів в акціях у Білорусі. Насправді з такою заявою на неформальній зустрічі РБ ООН за "формулою Арріа" виступив перший заступник постійного представника Росії в організації Дмитро Полянський. Цей фейк спростували в МЗС України.

Що стосується білоруських медіа, головною темою антиукраїнської дезінформації стала дискредитація Євромайдану 2013–2014 років. Зокрема, згадки про те, що "Майдан призвів до розвалу України в усіх сферах життя", звучали в білоруських медіа щонайменше 19 разів. Друга за поширеністю тема антиукраїнської дезінформації – "в Білорусі намагаються організувати кольорову антиросійську революцію за західними методичками, як було в Україні". 

Результати моніторингу продемонстрували, що наративна стратегія російської пропаганди залишається незмінною і кількість матеріалів з ознаками дезінформації про Україну не зменшується. З огляду на це експерти припускають, що виявлені тематики ("Ситуація на Сході України", "Крим", "Україна –  фашистська / нацистська держава", "Майдан", "Дискредитація прозахідної політики української влади / мовної політики" тощо) транслюватимуться й надалі.

Повний текст аналітики доступний за посиланням

*До вибірки ввійшли всі матеріали 10 найпопулярніших російських медіа (RT Russian, РИА Новости, Life, "Московский комсомолец", РБК,  Ya62.ru (Рязанський портал), KazanFirst, Рзн.инфо, Gorobzor.ru) за вересень 2020 року, згідно з даними ресурсу Mediametrics, та 10 білоруських медіа ("Беларусь 1", ОНТ, СТВ, "Белсат TV", TUT.BY, "Наша нiва", Euroradio, "СБ. Беларусь сегодня", "Спутник Беларусь", Naviny.by), у яких згадувалась Україна. Період моніторингу – 3–9 вересня 2020 року. 

**Аналіз провели експерти проєкту StopFake у партнерстві з Інститутом масової інформації. Проєкт фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії. 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!