ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

6 червня – прем’єра документального проєкту Ірини Цибух "Відстань" на Суспільному

Фото – колаж Суспільного

У четвер, 6 червня, о 23:25, в ефірі Першого каналу Суспільного Мовлення відбудеться прем’єра документального проєкту Ірини Цибух “Відстань”. Ірина загинула 29 травня під час ротації на Харківщині.

Про це повідомила пресслужба Суспільного.

“Це стрічка про підлітків Донеччини та Луганщини, про побут, тривоги й досягнення у віддалених від мегаполісів місцях. Презентація  “Відстані” мала відбутись 25 лютого 2022 року, але через повномасштабне вторгнення РФ показ скасували”, – зазначили в компанії.

Ірина Цибух під час відрядження на Схід України. Фото – Суспільне

Ірина Цибух з командою знімала цей проєкт за три місяці до початку повномасштабного вторгнення, у жовтні 2021 року. В документальній стрічці зібрано 16 інтерв’ю дітей з історіями про їхнє життя. У цих історіях фіксували думки, емоції і мрії дітей, які живуть у прифронтових громадах і будують плани на майбутнє. Режисер стрічки Сергій Жулін, який уперше поїхав на схід країни. 

“Немає жодних сумнівів, де саме фільм Іри мав би зʼявитися вперше. Нам би усім хотілося, щоб вона сама презентувала свою роботу, сама розставила акценти, прийшла в студію. Цей показ найменше, що ми можемо зробити у памʼять про цю її роботу. Важливою, звісно, є і дата День журналіста, професія, якій Іра так багато присвятила”, зазначила радниця голови правління Суспільного Ангеліна Карякіна.

Попри те що Ірина львів'янка, на Донеччині та Луганщині вона почувалася як удома, згадує режисер Сергій Жулін:

“Пам'ятаю, як вона в один день після зйомок сказала мені: “Знаєш, інколи у мене таке враження, що в минулому житті я жила на Донбасі й працювала з простими роботягами”.

Він розповів, що знімання тривало впродовж 10 днів у різних містах і селах: Мар'їнка, Веселе, Покровськ, Золоте, Нью-Йорк. 

“За кілька місяців почалась повномасштабна війна, і долі дітей змінились миттєво. Точно знаю, що одна з наших героїнь, талановита дівчина Тая з села Нескучне Донецької області, яка вже робила впевнені кроки в літературі, з мамою Мар'яною виїхали в Німеччину. Пригадую, як, посадивши Таю з мамою у Львові в автобус до міста Хюкельховен, набрав Іру і поділився. “Думаю, так для них зараз буде краще. Впевнена”, почув від неї. А за деякий час російські війська знищили практично все село, де мешкала Тая”, – сказав режисер.

Сергій Жулін розповів, що навіть після повномасштабного вторгнення, коли Ірина повернулась у медичний добровольчий батальйон “Госпітальєри”, вона продовжувала підтримувати зв’язок з дітьми і їхніми батьками.

Ірина Цибух спілкується з дітьми на Донбасі. Фото – Суспільне

Як повідомляв ІМІ, журналістка, парамедикиня Ірина Цибух загинула 29 травня під час ротації на Харківському напрямку.

Ірина Цибух працювала менеджеркою Департаменту регіонального мовлення Суспільного, на Громадському радіо працювала гостьовою редакторкою та журналісткою, була парамедикинею медичного батальйону “Госпітальєри”.

16 листопада 2023 року до Дня телебачення, радіо та зв’язку Ірину нагородили орденом “За заслуги”.

В інтерв'ю ІМІ в грудні 2022 року вона зазначила:

“Я б хотіла похвалити тих журналістів, які залишились у професії, працюють на своє ЗМІ, залишилися розповідати історії і для української аудиторії, знаючи її якнайкраще, і сказати їм “дякую”. Ці колеги викликають у мене велетенську повагу”.

За даними Інституту масової інформації, Ірина Цибух стала 81-ю в списку медійників, що загинули внаслідок російської агресії проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!