ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"1+1 медіа" пропонує відкоригувати законопроєкт "Про медіа" в частині регулювання онлайн-ЗМІ

11.09.2020, 10:12
Фото – 1+1 медіа
Фото – 1+1 медіа

Група “1+1 media” пропонує скоригувати норми законопроєкту “Про медіа” в частині регулювання онлайн-ЗМІ, зокрема усунення можливості блокування онлайн-ресурсів.

Про це йдеться в заяві медіагрупи, оприлюдненій 10 вересня.

Медіагрупа зазначає, підтримує першу в історії України спробу законодавчого регулювання сфери онлайн-медіа та поділяє наміри законодавця відреагувати на розвиток сучасних технологій і встановити єдині стандарти для всіх гравців медіаринку та вважає таке регулювання важливим кроком для розвитку індустрії. 

Водночас, на думку медіахолдингу, формулювання окремих норм проєкту можуть створити значні складнощі в правозастосовній практиці та не відповідають принципу правової визначеності закону і європейським стандартам.

“Європейські стандарти передбачають, що свобода слова може бути обмежена виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки. Разом із тим законопроєкт закладає занадто широкі можливості для потенційних обмежень та блокувань з боку Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення”, – йдеться в заяві.

Так, проєктом передбачена можливість скасування реєстрації та заборони поширення онлайн-медіа на території України за низку порушень, зокрема контентних, рекламних, а також пов’язаних зі структурою власності. Водночас скасування реєстрації призводить до неможливості ведення медійної діяльності протягом року.

Зазначені норми, зауважує “1+1 медіа”, суперечать правилам та стандартам, встановленим на рівні Ради Європи. 

“Відповідно до цих стандартів, використання повноважень органами влади при втручанні у свободу вираження поглядів має бути чітко обмеженим задля мінімізації впливу на доступність інтернету. Блокуванню може підлягати лише окремий контент, який, відповідно до закону, визнаний протиправним. У випадку, коли виняткові обставини виправдовують блокування такого контенту, державою має бути забезпечено відсутність надмірних наслідків у вигляді блокування доступу до легітимного контенту та всього онлайн-ресурсу. В іншому разі таке блокування буде розглядатися як довільне та незаконне втручання у права власників таких сайтів”, – йдеться в повідомленні.

З огляду на зазначене медіагрупа вважає за доцільне вдосконалення регулювання онлайн-ЗМІ в законопроєкті “Про медіа” та істотне коригування норм, які регламентують санкції до онлайн-медіа, зокрема усунення можливості блокування онлайн-ресурсів.

Як повідомляв ІМІ, 2 липня у Верховній Раді депутати від “Слуги народу” зареєстрували доопрацьований законопроєкт “Про медіа” під №2693-д. Текст законопроєкту з'явився на сайті парламенту 6 липня.

1 липня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні за основу доопрацьований законопроєкт “Про медіа” №2693-д і відхилити альтернативний законопроєкт №2693-2. 

19 червня “Детектор медіа” оприлюднив підготовлений робочою групою драфт тексту законопроєкту №2693 “Про медіа” в новій редакції.

ІМІ та "Детектор медіа" запропонували свої пропозиції до законопроєкту №2693-д.

Liked the article?
Help us be even more cool!