ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Весняне загострення: запорізькі посадовці знову не пускають журналістів до себе

Вхід до будівлі Запорізької міської ради знову не відкритий. Після того як у лютому на сесії Запорізької міськради депутати ухвалили досить сумнівне рішення про акредитацію, вона стає ще одним інструментом недопуску журналістів на заходи Запорізького виконкому і ради.

Так, 23 квітня 2021 року редакторку сайту “Неначасі” Катерину Майбороду знову не пропустили до приміщення міськвиконкому, де відбувалася сесія міської ради. Причина – вона не акредитувалася і прийшла пізніше, аніж це сказано в порядку акредитації. 

Журналістка викликала поліцію і написала чергову заяву щодо перешкоджання професійній діяльності. Пізніше редакторка повідомила, що заяву додали до вже наявного кримінального провадження, яке було відкрите на початку лютого, після того як запорізькі журналісти звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади, де просили втрутитися в ситуацію, яка склалася через систематичний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Після того як звернення розглянули на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова в лютому, журналістам хоча б частково відкрили допуск до приміщення міськради. Щоправда, їх попередили, що, якщо хтось буде, приміром, запізнюватися, вхід до ради буде неможливий. Також посадовці обмежили пересування журналістів усередині виконкому, фактично закривши їх на балконі сесійної зали. Крім того, у порядку акредитації автори проєкту визначили чіткі часові межі, коли журналісти можуть потрапити всередину Запорізького міськвиконкому. В документі прописано, що реєстрація акредитованих журналістів на пленарні засідання Запорізької міської ради відбувається з 10.00 до 10.45 та з 14.00 до 14.45 у день  пленарного засідання Запорізької міськради. Саму ж акредитацію треба отримати до 14.00 дня, що передує даті засідання міськради.

Нагадаємо, медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров уже акцентував на тому, що в проголосованого рішення про акредитацію є системні недоліки.

“Щодо порядку акредитації на сесії, варто нагадати, що органи місцевого самоврядування, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, зобов’язані діяти виключно на підставі, в межах повноважень і в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Положення про акредитацію не може виходити за межі загальних норм про акредитацію, встановлених статтею 26 Закону України “Про інформацію”. Наприклад, у законі сказано, що припинення акредитації можливе лише за умови неодноразового грубого порушення обов’язків, визначених цією статтею, – а не простого порушення акредитованою особою порядку, визначеного міською радою. Порядок містить і інші обмеження, не встановлені законом”, – зауважив медіаюрист.

Також Алі Сафаров нагадав, що, відповідно до частини першої статті 26 Закону України “Про інформацію”, відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень, зокрема на сесію міської ради. Недопуск журналістів на сесію у зв’язку з відсутністю акредитації буде неправомірним перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, що призводить до кримінальної відповідальності, передбаченої статтею 171 Кримінального кодексу України. Що, в  принципі, трапилося з редакторкою “Неначасі”.

Насправді це не перша спроба знову не пускати журналістів на заходи міської ради. Наприклад, за останні два місяці журналістку 061.ua Ельміру Шагабудтдінову двічі намагалися не  пропустити на засідання постійних депутатських комісій. Наприклад, 5 травня, коли вона прийшла до міськради, охоронці повідомили їй, що вони “не уповноважені пропускати журналістів”, а ті, хто уповноважений, “зараз на важливому засіданні”. Розв'язати ситуацію допомогла наполегливість журналістки, яка обдзвонила всіх представників пресслужби й достукалася до відділу з управління внутрішньої політики.

До речі, після великого конфлікту із запорізькими журналістами запорізькі посадовці знайшли нові способи не пускати їх до себе. Наприклад, уже майже два місяці вони не публікують на сайті анонси заходів, що мають відбутися в міськраді. Засідання депутатських комісій – одні з них.

Тим часом поліція розслідує справу про перешкоджання діяльності журналістів, яка охоплює мінімум п’ять потерпілих. Щоправда, чи дійде вона до суду – питання відкрите. Наразі правоохоронці кажуть про співпрацю і підтримку діяльності журналістів. “Правоохоронці готові невідкладно реагувати на кожен випадок перешкоджання або прямих нападів на журналістів та давати їм належну правову оцінку”, – наголосила  начальниця відділу комунікації Олена Лебединська напередодні Міжнародного дня свободи преси. 

За даними правоохоронців, за 2020 рік та першу декаду поточного року органи досудового розслідування поліції Запорізької області зареєстрували 11 кримінальних проваджень, пов’язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів. За результатами проведених розслідувань до суду скеровано обвинувальний акт в одному кримінальному провадженні, ще у восьми тривають слідчі дії.

Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки FreedomHouse.

Liked the article?
Help us be even more cool!