ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Перешкоджання журналістам: ситуація на Полтавщині

20.06.2019, 15:15
Надія Кучер

З початку року в Полтаві та області офіційно зареєстровано одне кримінальне провадження, де фігурує діяльність журналіста. Представниця ІМІ в Полтавській області Надія Труш зустрілась із представниками ГУ Нацполіції в Полтавській області, щоб обговорити, як поліція розслідує справи.

Зустріч, ініційована Інститутом масової інформації, відбулася 5 червня. На ній були присутні Світлана Яцун, заступниця начальника слідчого управління – начальниця організаційно-методичного відділу та Юрій Сулаєв, речник ГУ Нацполіції в Полтавській області.

За даними Барометра свободи слова, який веде та щомісяця оновлює ІМІ, з початку 2019 року в Полтавській області зафіксовано одне перешкоджання журналістській діяльності. Тоді як минулого 2018 року таких фактів було зафіксовано 12 і Полтава третій рік була в топі регіонів, де права журналістів порушували найчастіше. Про факти порушень, які розслідують із минулого року та раніше, – у блозі регіональної представниці.

Поліція розслідує минулорічні справи, з нових справ – одна

У 2019 році поліція зареєструвала одне кримінальне провадження, за заявою редактора газети "Останній бастіон" Геннадія Сікалова. У березні в місті згоріли два авто, одне із яких належало Сікалову. Він пов’язує підпал із журналістською діяльністю. Справу розслідують за ст. 171 КК України. Варто зазначити, що в Полтаві Сікалов має сумнівну репутацію в медіаколі.

З минулого року поліція розслідує чотири факти щодо перешкоджань журналістам, самих же випадків сталося більше, але журналісти не зверталися до поліції із заявами. Дві справи розслідували за ч. 2 ст. 345-1 КК України, ще одну – за ч. 1 ст. 171 КК України. Також одну справу розглянули як звернення громадян. Про це зазначила Світлана Яцун, заступниця начальника слідчого управління – начальниця організаційно-методичного відділу.

У березні минулого року в приміщенні Бутенківської сільської ради Полтавської області на журналістку місцевої газети "Хроніки громад" Ольгу Гунжель напали співробітники сільради. Внаслідок чого у журналістки діагностовано перелом кісток носа та черепно-мозкову травму. Справу розслідують досі, за ч. 2 ст. 345-1 КК України. 

У травні минулого року кореспондентка газети "Полтавська думка" Людмила Стельмах звернулася до ГУНП в Полтавській області з заявою про злочин щодо неї з боку заступника директора комунального підприємства "Щит Миргородщини" Віктора Костенка, поскаржилася на погрози та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Правоохоронці розслідують заяву журналістки за ч. 1 ст. 171 КК України ("Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів").

Ще одну заяву про перешкоджання журналістській діяльності поліція розглянула як звернення громадян. У серпні минулого року журналістка Poltavske.TV Анастасія Мацько написала заяву в поліцію щодо перешкоджання законній професійній діяльності з боку представника компанії, яка відповідальна за ремонт дороги на одній з вулиць міста. За словами Світлани Яцун, заяву журналістки було розглянуто відповідно до ЗУ "Про звернення громадян". 

Гучні справи 2017 року: чим закінчилося

2017 рік Полтавська область очолила антирейтинг областей, де права медійників порушують найчастіше. Полтавщина – друга після столиці за кількістю порушень прав свободи слова. Торік трапилося понад 10 випадків перешкоджань журналістам. Про найгучніші справи цікавлюся у поліції.

Серед таких: журналістці інтернет-видання "Полтавщина" Дарині Синицькій користувачі соціальної мережі Facebook Руслан Зарубін, Віталій Солоній і Данило Плахов погрожували зґвалтуванням і зникненням безвісти

редактору "Кременчуцької газети" погрожували вбивством після статей про міський морг;

головній редакторці сайту kolo.news Тетяні Цирульник невідомий у телефонній розмові порадив "поберегти своє здоров’я".

Світлана Яцун розповіла, що справу за заявою Тетяни Цирульник закрили через відсутність складу злочину. За словами слідчої, у подібних випадках діє принцип "слово проти слова", довести вину в них складно, бо телефонний дзвінок не було зафіксовано. Така ж ситуація в закритій справі щодо погроз редактору "Кременчуцької газети" Олегу Булашеву. Щодо погроз убивством та зґвалтуванням журналістці Дарині Синицькій, Світлана Яцун розповіла, що справу також закрили. Повідомила, що досліджували скріни, провели психологічну експертизу, за результатами якої було визначено, що журналістка не дістала жодних емоційних стресів та інших негативних наслідків.

До суду передали лише одну справу: журналіст – не журналіст

Єдина показова справа, яку передали до суду, – побиття журналіста і блогера Ярослава Журавля. Побили журналіста порталу "Трибуна", ведучого відеопроекту "ШоУНас" у приміщенні офісу обласного осередку Соціалістичної партії України. Конфлікт виник між представниками команди СПУ в Полтаві, журналістом та місцевим активістом і членом партії "ДемАльянс" Дмитром Демусом. Унаслідок цього конфлікту Журавлю зламали щелепу, він дістав струс мозку, пошкодив зуби. Спочатку за цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України ("Погроза або насильство щодо журналіста"). Згодом, як пояснив Ярослав Журавель, справу перекваліфікували, скерували до суду, і нині розглядають її як умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 122 КК України). У вересні справу передали до суду і відбулося перше судове засідання. Суд у справі побиття Журавля триває вже майже рік. Попри те що в суді Ярослав фігурує не як журналіст, а фізична особа, це за останній час єдина справа, яку передали до суду. Однак у Полтаві Ярослава Журавля ідентифікують саме як журналіста і блогера, колеги-журналісти висвітлюють судовий процес, приходять на судові засідання, щоб підтримати.

Ще раніше, у 2017-му, ГО "Полтавське громадське телебачення", позиваючись до Управління ЖКГ Полтавського міськвиконкому про визнання протиправними дій у відмові отримання публічної інформації, виграла суд.

Три проблеми, коли права журналістів порушено: відсутність складу злочину, маніпуляція посвідченням, небажання журналістів звертатися в поліцію

Під час зустрічі представники поліції зазначили, що всі факти щодо порушень професійних прав журналістів – на посиленому контролі правоохоронців. Але, як зазначив Юрій Сулаєв, речник ГУ Нацполіції в Полтавській області, залишається проблема маніпуляції поняттям "журналіст". Правоохоронці не називають прізвищ, але скаржаться на випадки, коли, на їхнє переконання, поняттям "журналіст" у Полтавській області маніпулюють.

– Нівелюється сам процес захисту журналістів. Зараз старт передвиборчої кампанії, подивимося ближче до виборів, скільки з’явиться незрозумілих журналістів, тимчасових газет для передвиборчої кампанії. Вони теж є журналістами, але не виконують повсякденно роботу журналіста, а роблять це на період випуску політичної газети, раз на п'ять років. Спекулюючи посвідченням журналіста, починають створювати провокації заради піару, – пояснює Юрій Сулаєв.

Серед інших перешкод – неможливість довести склад злочину через брак доказів та те, що журналісти не звертаються до поліції з офіційними заявами.

Надія Труш, регіональна представниця ІМІ в Полтавській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!