ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільне опублікувало ексклюзивні архівні відеокадри ЧАЕС після аварії в 1986 році

Чорнобильська АЕС. Фото – Суспільне
Чорнобильська АЕС. Фото – Суспільне

Суспільне опублікувало ексклюзивні архівні відеокадри Чорнобильської атомної електростанції після аварії 1986 року. Про це повідомила пресслужба мовника.

Їх опубліковано на платформі “Суспільне Медіатека” з нагоди Міжнародного дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Архів є серією репортажів для програми “Актуальна камера”, відзнятих у рік трагедії та збережених на касетах. Команда Суспільного, яка працює з архівами, оцифрувала ці записи.

“Кадри, де кореспондент пролітає в гелікоптері над зруйнованим енергоблоком, –  одні із найбільш вражаючих архівних матеріалів, з якими ми мали справу за останній час. На журналістові немає жодного захисного одягу. Пізніше ми з’ясували, що саме працівники Київської телестудії Валерій Макаренко та Олександр Юрченко були першими, хто зняв зруйновану станцію. Група потрапила туди напівлегально, і, як пізніше згадував сам Валерій, це був прорив інформаційної блокади щодо реальної ситуації із чорнобильською катастрофою”, – розповіла керівниця проєкту з оцифрування архівів Суспільного Мовлення та “Суспільне Медіатека” Таїсія Турчин.

Також на відео – люди, які долають наслідки катастрофи, кадри станції та її приміщень після аварії. 

Серед оприлюднених матеріалів – інтерв'ю з ліквідатором Анатолієм Шевченком на тлі зруйнованого реактора, розмова з виконробом першої зміни Дмитром Пономарьовим біля пульта управління телевізійної станції, де проводять контроль за встановленням монтажної установки в реакторі. 

На кадрах, які медійники зробили з вертольота, видно зруйновану будівлю четвертого енергоблока. Можна почути пряму мову пілота гвинтокрила та кадри із зустрічі керівника робіт із членами екіпажу.

Нагадаємо, сьогодні, 26 квітня, відзначається Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Liked the article?
Help us be even more cool!