ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійні підсумки року: чим 2020-й запам’ятається журналістам Житомира

31.12.2020, 09:00
Оксана Трокоз

Спокійний і водночас складний рік – таким 2020-й був для журналістів Житомира. Медійникам довелося зіткнутися з викликами, працюючи в умовах пандемії, а також захищати своє право на доступ до публічної інформації. Згадаймо всі випадки, коли представники ЗМІ стикалися з перешкодами під час виконання своїх обов’язків, і проаналізуємо, чим завершилися найрезонансніші справи.

Робота під час карантину

Епідемія COVID-19, локдаун та дистанційна робота – у 2020 році на представників житомирських ЗМІ чекало чимало перешкод. У березні, коли в місті Радомишль померла 71-річна жінка, яка стала першою в Україні жертвою коронавірусу, журналістам довелося швидко розбиратися в тонкощах висвітлення COVID-теми. Редакції змінювали режими роботи, працювали дистанційно, дотримуючись заходів безпеки, втім серед журналістів усе ж були випадки інфікування.

Ще одним викликом став доступ журналістів до приміщень органів місцевої влади. Як і в інших регіонах України, з початком карантину органи місцевого самоврядування в Житомирській області обмежили доступ до своїх приміщень для відвідувачів, зокрема й для представників ЗМІ.

У березні-квітні під час повного локдауну такі обмеження для журналістів пояснювали постановою Кабміну №211. Але навіть після того, як карантинні обмеження послабили, у житомирських медійників виникали труднощі з тим, щоб безперешкодно потрапити до владних кабінетів. Інколи, посилаючись на карантин, представників ЗМІ просили акредитуватися, або запрошували на медіазаходи обмежене коло журналістів.

Як зазначають юристи ІМІ, станом на грудень 2020 року карантинні обмеження регулюються постановою Кабміну №641, і чинна постанова не містить обмежень доступу до приміщень органів державної влади, які були в березні-квітні 2020 року, отже такі дії можуть розцінюватися як перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. Втім, як зазначають правоохоронці, упродовж 2020 року журналісти не звертались у поліцію з повідомленнями про недопуск до приміщень органів місцевої влади.

Розслідування справ

Цьогоріч поліція області не зареєструвала жодного провадження за "журналістськими" статтями.

Протягом року правоохоронці розслідували п’ять кримінальних проваджень, три з яких були закриті за відсутністю ознак злочину. Ще дві справи розслідують уже не перший рік.

Не потрапило до цього переліку побиття оператора ТРК "Україна", яке сталося наприкінці лютого 2020 року в Хорошеві під час знімання сюжету про пошуки зниклого хлопчика. Поліція з’ясувала особи чоловіків, які побили оператора. Розслідування справи триває, але попередня кваліфікація справи – хуліганство, а не перешкоджання роботі журналіста, оскільки, за словами поліції, конфлікт не стосувався виконання професійних обов’язків працівником ЗМІ.

Вибори

Без нападів і перешкоджань роботі журналістів у Житомирській області пройшли вибори. Хоча засоби масової інформації не завжди збалансовано висвітлювали перебіг передвиборчих перегонів, новини в місцевих ЗМІ часто містили ознаки замовності.

Суди

Перемогою екснардепа Віктора Развадовського в суді закінчилася справа проти газети "20 хвилин. Романів". 9 жовтня 2020 року Житомирський районний суд визнав відомості в матеріалі газети про статки Развадовського такими, що не відповідають дійсності, зобов'язав їх спростувати та стягнув з редакції на користь екснардепа 50 тис. грн. Йдеться про опублікований 19 червня 2019 року в газеті матеріал "Які порушення закону виявлено під час перевірки декларації Віктора Развадовського за 2016 рік". Редакція з рішенням суду не згодна і вирішила оскаржувати його.

Справа житомирського блогера Василя Муравицького, який звинувачується в держзраді за поширення антиукраїнських матеріалів, продовжує розглядатися судом. СБУ затримала Муравицького в Житомирі 1 серпня 2017 року.

З червня 2018 року Муравицький перебував під домашнім арештом, а до цього понад 10 місяців – під вартою. Але 1 грудня 2020 Корольовський районний суд Житомира не став продовжувати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання,  в такий спосіб звільнивши його від усіх запобіжних заходів.

У підсумку можна сказати, що хоча цей рік і не був надто безхмарним для житомирських журналістів, втім тішить, що медійники, отримуючи новий досвід, долали перешкоди. Від 2021-го ми чекаємо лише позитивних здобутків, але закликаємо представників ЗМІ відстоювати свої права і не замовчувати випадків тиску, цензури, перешкоджань або погроз.

Оксана Трокоз, регіональна представниця ІМІ в Житомирській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!