ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

540 злочинів проти медіа та журналістів скоїла Росія за рік та вісім місяців великої війни

24.10.2023, 10:00
Фото: фейсбук-сторінка Юрія Бутусова, Миколи Стріжика
Фото: фейсбук-сторінка Юрія Бутусова, Миколи Стріжика

За рік та вісім місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 540 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації.

За вересень-жовтень 2023 року ІМІ зафіксував чотири порушення свободи слова, які вчинила Росія, – викрадення, обстріли журналістів, кіберзлочини та знищення офісу медіа.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 68 журналістів, з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

У вересні загинули двоє журналістів - Володимир Миронюк та  Андрій Кришталь.

Фотограф Володимир Миронюк загинув у під Курдюмівкою (Донецька область). Володимир – українець, але жив у США і мав американське громадянство. Він був учасником бойових дій, одночасно працюючи як фотограф. 

Журналіст, військовослужбовець Андрій Кришталь помер 27 вересня у лікарні у Львові, де проходив реабілітацію після поранення на фронті. Був тяжко поранений на східному напрямку під час виконання бойового завдання. Із 2015 року працював головним редактором газети “Самооборона”, керівником громадської організації “Автохам” та міжнародного благодійного фонду “Кришталь”.

У жовтні стало відомо про зникнення української журналістки Вікторії Рощиної під час її поїздки на окуповані території. Її родичі й друзі не можуть з нею зв’язатися з 3 серпня, коли та поїхала на окуповану росіянами територію. Як розповів батько журналістки, вона 27 липня вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Коли рідні розмовляли з нею 3 серпня, журналістка повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває. Служба безпеки України підтвердила батькам, що Вікторію взяли в полон росіяни.

У Харкові 6 жовтня під російський обстріл потрапила знімальна група португальського телеканалу RTP, авто знімальної групи сильно пошкоджене. Як розповів ІМІ український продюсер телеканалу RTP Андрій Коваленко, команда планувала знімати матеріал про розмінування з ДСНС та їхати до села Гроза, де внаслідок російського обстрілу загинула 51 людина. Він зауважив, що їхня команда складається з трьох людей – він, а також журналіст і оператор португальського телеканалу RTP. З ними все добре.

В цей же день у Харкові росіяни зруйнували приміщення редакції АТН. Як розповіла ІМІ випускова редакторка мовника Марина Ніколаєва, вибухова хвиля насамперед припала на ньюзрум та рекламний відділ. Редакція після повномасштабного вторгнення почала працювати дистанційно, оскільки передбачала, що є велика ймовірність потрапляння будинку під обстріл, оскільки він розташований у центрі міста. Але в офісі залишалася техніка, комп'ютери, комунікації.

Про хакерську атаку з Росії повідомило одеське видання Інтент. Сайт зазнав DDoS-атаки і не працював пів години. Як розповів ІМІ головний редактор цього медіа Валерій Болган, протягом цього періоду спеціалісти із кібербезпеки відбивали атаку та захищали сайт від перехоплення управління ним. Редакція видання пов’язує цей інцидент зі своєю журналістською діяльністю.

Детальніше тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!