ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На окупованій території зникла безвісти журналістка Вікторія Рощина

04.10.2023, 15:10
Фото: фейсбук Вікторії Рощиної
Фото: фейсбук Вікторії Рощиної

Українська журналістка Вікторія Рощина зникла безвісти під час поїздки на окуповані території, повідомляє The Daily Beast.

Її родичі й друзі не можуть з нею зв’язатися з 3 серпня, коли та поїхала на окуповану росіянами територію. 

Родина журналістки боїться, що її утримують росіяни.

"Для моєї доньки журналістика – найважливіша річ у житті, вона дуже віддана своєму фаху, – поділився з The Daily Beast Володимир Рощин. – Після першого полону я просив її зупинитися, казав: "Віко, я платитиму твою зарплату, тільки, будь ласка, не йди на фронт", але вона була тверда, невпинна – вона не могла припинити висвітлювати для своїх читачів новини цієї війни з окупованих територій".

За словами батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Коли рідні розмовляли з нею 3 серпня, журналістка повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває. Спершу заяву про її зникнення подали українським правоохоронним органам 12 серпня. Родина також зареєструвала офіційну справу про зникнення в СБУ, Міністерстві реінтеграції та в Офісі омбудсмена 21 вересня.

"Українська Служба безпеки підтвердила нам, що Вікторію взяли в полон росіяни. Посадовці кажуть нам, що в російських в’язницях є багато "заморожених" українських арештантів, серед яких може бути й вона", – зазначив Рощин.

Російська активістка Світлана Ганнушкіна (одна із засновниць правозахисної організації "Меморіал") заявляє, що подала запит про місце перебування Рощиної до офісу російської омбудсменки з прав людини Тетяни Москалькової.

"На жаль, наразі я відповіді не отримала, – повідомила вона The Daily Beast. – На відповідь може піти понад місяць, запитів багато".

Головна редакторка УП, де публікувала матеріали Рощина, закликала українську владу та зробити все можливе, щоб знайти журналістку. 

"Вона (Рощина. Ред.) смілива журналістка, вона бере на себе зобов'язання висвітлювати найсуперечливіші теми, які вимагають сміливості. Вона не шпигунка, вона справжній журналіст, їй не байдужа доля людей, які залишилися на окупованих територіях. Для неї важливо розповідати їхні історії. Я закликаю українську владу зробити все, щоб знайти її, а російську владу негайно звільнити журналістку Вікторію Рощину", зазначила Мусаєва.

Як повідомляв ІМІ, 11 березня 2022 року hromadske опублікувало текст Рощиної, в якому вона розповідає, як живе тимчасово окупований Енергодар.

Потім журналістка готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Вона планувала поїхати аж до Маріуполя, щоб розповісти про те, що насправді відбувається в місті, яке понад три тижні щодня обстрілюють російські війська.

16 березня нам стало відомо, що Вікторію затримали, ймовірно, силовики ФСБ рф. За даними свідків, на той момент журналістка перебувала в тимчасово окупованому Бердянську.

21 березня 2022 року російські окупанти відпустили захоплену в полон журналістку hromadske Вікторію Рощину. 

У листопаді 2022 року Вікторія Рощина потрапила до короткого списку Courage in Journalism Awards.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!