ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЗМІ під час висвітлення захоплення заручників мають керуватись пунктом "Не нашкодь" - експертка ІМІ

27.07.2020, 16:00
Фото - EPA/MARKIIAN LYSEIKO
Фото - EPA/MARKIIAN LYSEIKO

Медіа в ситуації з захопленням заручників мають керуватись виключно суспільним інтересом і виключно пунктом “Не нашкодь”. Про це в ефірі Громадського радіо сказала медіаекспертка та тренерка з безпеки ІМІ Ірина Земляна.

За її словами, українська журналістська спільнота, на щастя, просто не так часто стикається з подібним. Вона нагадала, що Інститут масової інформації ще у день захоплення заручників оприлюднив поради для медійників, як висвітлювати таку подію. 

“Не поширюйте ідей та поглядів нападників. Це може надихати інших послідовників, давати погані ідеї для повторення. Ні в якому разі не можна романтизувати дії зловмисників. Ми побачили, що деякі телеканали навіть пустили в прямий ефір людину, яка захопила автобус. Це нонсенс, тому що вони ніяк не контролювали, що ця людина скаже. В ситуації з захопленням заручників потрібно керуватись виключно суспільним інтересом і виключно пунктом “Не нашкодь”, - сказала медіаекспертка.

Також Ірина Земляна звернула увагу на ще одну з найпоширеніших помилок, яка полягає в тому, що журналісти самі виносять вирок. Ідеться про використання слів на кшталт “злочинець”, “терорист” чи “вбивця”. Експертка нагадала, що це прерогатива суду, а не ЗМІ.

Нагадаємо, 21 липня у Луцьку чоловік на ім’я Максим Кривош з псевдонімом Плохой захопив автобус із заручниками. Поліція провела спецоперацію “заручник”. До неї залучили співробітників СБУ. Серед пасажирів автобусу були, вагітні, діти та люди поважного віку.  Близько 22 год всіх заручників звільнили, а чоловіка затримали.

Поліція та СБУ відкрили кримінальні провадження за чотирма статтями: за ч. 2 ст.147 (Захоплення заручників), ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ст. 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця), ст. 258 (Терористичний акт) Кримінального Кодексу України.

Луцький міськрайонний суд взяв під варту на два місяці (до 18 вересня) Максима Кривоша без права внесення застави.

Liked the article?
Help us be even more cool!