ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти знайшли майно колишніх українських посадовців у Дубаї на $30 млн

Дві розслідувальні українські редакції, “Схеми” та Слідство.Інфо, долучилися до проєкту Dubai Unlocked (про таємні активи політиків, посадовців та бізнесменів у Дубаї) і знайшли елітну нерухомість колишніх українських посадовців на $30 мільйонів, повідомляють Радіо Свобода та Слідство.Інфо

Журналісти, проаналізувавши частину даних про нерухомість у Дубаї, наданих норвезьким фінансовим виданням E24 та мережею OCCRP, виявили серед власників майна українців, частина з яких чинні та колишні посадовці. 

До розслідування долучилися журналісти з понад 70 видань з 58 країн. Вони отримали доступ до даних земельного департаменту Дубая, а також державних комунальних компаній у період за 2020 та 2022 роки.

Журналісти встановили власників прихованої елітної нерухомості на мільярди доларів у Дубаї – від бізнесменів, наркобаронів до політиків, колишніх і чинних посадовців з різних країн, частина з яких перебуває під санкціями або фігурує в кримінальних провадженнях.

Хто фігурує з українців у “дубайському витоку” 

Журналісти знайшли елітну нерухомість у житлових комплексах Дубая в Об’єднаних Арабських Еміратах, придбану родичами колишніх українських високопосадовців, народних депутатів, суддів та прокурорів – загальна вартість знахідок становить близько $30 мільйонів.

Зокрема, йдеться про:

  • оголошеного в розшук ексміністра екології та природних ресурсів часів Віктора Януковича Миколу Злочевського;
  • колишнього президента і народного депутата “Мотор Січі” В’ячеслава Богуслаєва, який зараз під вартою за підозрою в державній зраді;
  • колишнього нардепа від Партії регіонів, ексзаступника Державної міграційної служби Василя Грицака;  
  • колишнього суддю часів Януковича Артура Ємєльянова;
  • ексзаступника прокурора Одеської області Олега Корнілова.

Крім того, в межах проєкту Dubai Unlocked згадується, зокрема, бойовик угруповання “ДНР” Олександр Бородай, депутат Держдуми РФ, член партії “Єдина Росія”.

Ці дані отримав Вашингтонський центр оборонних досліджень (C4ADS), а згодом передав норвезькому фінансовому виданню E24 та проєкту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), який координував роботу над масивом даних десятків медіа з усього світу.

Що відомо про проєкт Dubai Unlocked

Dubai Unlocked – перший подібний проєкт, який масштабно досліджує ландшафт іноземного володіння нерухомістю в Дубаї. Міжнародні журналісти виявили низку засуджених злочинців, утікачів, політичних діячів, звинувачених у корупції, або їхніх поплічників, а також осіб під санкціями, які володіли принаймні одним об’єктом нерухомості в Дубаї.

Як зазначає Радіо Свобода, останніми роками еміратська влада посилила правила боротьби з відмиванням грошей, особливо після того, як Група з розроблення фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) – міжурядова організація, що займається боротьбою з відмиванням грошей, – додала ОАЕ до свого сірого списку у 2022 році за нездатність ефективно протидіяти незаконним грошовим потокам.

Після того як еміратська влада, як повідомляється, лобіювала вилучення зі списку, FATF визнала “значний прогрес” ОАЕ і зняла їх у лютому 2024-го з додаткового моніторингу.

Але деякі експерти попереджають, що цей крок був передчасним або мотивованим геополітичними міркуваннями.

Донедавна ОАЕ не мали договорів про екстрадицію з багатьма країнами, що сприяло перетворенню Дубая на магніт для втікачів з усього світу.

Хоча останніми роками влада ОАЕ активізувала співпрацю з іноземними правоохоронними органами, уряд усе ще відомий непослідовними відповідями на запити про екстрадицію, йдеться в матеріалі OCCRP.

Liked the article?
Help us be even more cool!