ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада запровадила виплату для працівників низки професій у зв'язку з інвалідністю чи смертю через війну (виправлено)

20.03.2023, 18:22
Фото – lookatmedia
Фото – lookatmedia

Держслужбовці, працівники критичної інфраструктури та журналісти, які постраждали через воєнні дії під час виконання професійних обов'язків, зможуть одноразово отримати від 200 до 800 тис. грн. У разі їхньої смерті членам родин виплатять мільйон гривень.

За відповідний закон №7353 в цілому проголосували 275 народних депутатів. Про це повідомив у телеграмі народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк, передає Укрінформ.

Згідно з пояснювальною запискою, працівники об'єктів критичної інфраструктури, держслужбовці, посадовці місцевого самоврядування й журналісти зможуть отримати одноразову грошову допомогу, якщо під час виконання професійних обов'язків внаслідок воєнних дій їхньому здоров'ю завдано шкоду, що призвела до встановлення інвалідності. За ІІІ, ІІ чи І групу інвалідності, що настала через контузії або інші травми, виплата становитиме від 200 до 800 тис. грн.

У разі смерті службовців, працівників підприємств і журналістів через воєнні дії як годувальників сім'ї держава виплачуватиме мільйон гривень рідним загиблого. 

Допомогу надаватимуть з державного бюджету із наступним відшкодуванням виплачених коштів з держави-агресора відповідно до принципів і норм міжнародного права.

Оновлення. У порівняльній таблиці до законопроєкту, запропонованій Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, з остаточної редакції вилучено журналістів. Остаточної редакції законопроєкту немає у вільному доступі, ІМІ з’ясовує та оновить інформацію.

Оновлення 22 березня: Із закону №7353 про виплату одноразової грошової допомоги у разі отримання інвалідності чи смерті через російську війну прибрали згадку про журналістів.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2022 року шість громадських організацій створили в Україні Міжнародний фонд страхування журналістів. Застрахуватися можуть представники незалежних медіа, які вирушають до зони бойових дій, на окуповані території та на звільнені території (протягом одного місяця після звільнення).

У липні 2022 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють у районах ведення воєнних (бойових) дій №7367.

Liked the article?
Help us be even more cool!