ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила закон про обов'язкове страхування журналістів, які працюють у зоні бойових дій

08.07.2022, 15:48
Фото – Yaghobzadeh Alfred / ABACA/DW
Фото – Yaghobzadeh Alfred / ABACA/DW

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють у районах ведення воєнних (бойових) дій №7367. Про це “Детектору медіа” повідомила народна депутатка Тетяна Циба.

“Перемога в інформаційній війні є запорукою загальної перемоги. Це розуміє ворог. Саме тому з початку повномасштабного вторгнення зафіксовано 413 злочинів проти медіа та журналістів. 33 медійники вбито, у тому числі вісім при виконанні службових обов’язків. 14 – поранено, 15 – зникло безвісти. Ми це також розуміємо. І мусимо максимально захистити медійників, які, ризикуючи власним життям,  розповідають світу правду”, – сказала вона.

Документом передбачено нові вимоги до медіа в питаннях роботи журналістів на фронті. Зокрема, ЗМІ зобов'язані забезпечувати своїх працівників засобами захисту від уражень вогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками. 

Крім того, закон передбачає обов'язкове страхування журналістів за кошт роботодавця на випадок поранень під час висвітлення війни та подій на окупованих територіях.

Також у документі йдеться про обумовлену суму одноразової грошової допомоги медійникам у разі поранення. Така допомога становитиме 50 прожиткових мінімумів замість “до 50-ти”, як було в законодавстві раніше.

Як повідомляв ІМІ, Верховна Рада 31 травня ухвалила за основу законопроєкт №7367 про обов’язкове забезпечення з боку керівників ЗМІ бронежилетами, шоломами та аптечками журналістів, відряджених до зони бойових дій, а також передбачити для них страховку за кошт роботодавця.

В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів. Застрахуватися можуть представники незалежних медіа, які вирушають до зони бойових дій, на окуповані та звільнені території (протягом одного місяця після звільнення). Ініціаторами створення фонду стали шість громадських організацій: Фундація “Суспільність”, Асоціація “Незалежні регіональні видавці України” (АНРВУ), Інститут масової інформації, “Детектор медіа”, Центр демократії та верховенства права та Інститут розвитку регіональної преси.

Liked the article?
Help us be even more cool!