ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти в річницю побиття Вадима Комарова вимагають звіту від правоохоронців

04.05.2020, 12:39
Фото – фейсбук Вадима Комарова
Фото – фейсбук Вадима Комарова

Черкаські журналісти вимагають від правоохоронців публічного звіту про перебіг розслідування вбивства журналіста Вадима Комарова. Саме сьогодні, 4 травня, минає рік від дня його жорстокого побиття в Черкасах, унаслідок якого він помер. 

Про це йдеться у відкритому зверненні журналістів та громадських організацій до прокурора Черкаської області Олександра Вороніна, керівника ГУ НП в Черкаській області Михайла Куратченка та начальника Управління СБУ в Черкаській області Юрія Погасія.

Як повідомляє представник ІМІ в Черкаській області, звернення приурочено до річниці нападу на Вадима Комарова.

Як зазначають журналісти, за багато місяців вони так і не отримали жодної нової інформації про перебіг розслідування і його хоча б проміжні результати. Водночас автори звернення підкреслюють, що в них немає сумніву в тому, що мотивом нападу на Комарова була безпосередня професійна діяльність Вадима, “що робить цей злочин особливо зухвалим і таким, що вимагає максимальної уваги з боку правоохоронних органів”.

“Ми нагадуємо про принципову важливість для нас розкриття цієї справи і тому вимагаємо публічного звіту керівництва правоохоронних органів області про хід розслідування. Це би дозволило всім нам бути впевненими в тому, що смерть нашого колеги не є черговим безкарним злочином і винні особи будуть знайдені та постануть перед судом”, – йдеться у зверненні.

Напередодні річниці в коментарі виданню Прочерк речник ГУ НП в Черкаській області Дмитро Грищенко розповів, що досудове розслідування стосовно цього кримінального провадження триває. 

За його словами, розслідування проводить група з восьми слідчих. У кримінальному провадженні триває досудове розслідування з проведенням необхідних слідчих та процесуальних дій для всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, спрямованих на встановлення особи злочинця та притягнення його до кримінальної відповідальності. 

Також він додав, що орган досудового розслідування в кримінальному провадженні висунув та відпрацював низку версій вчинення кримінального правопорушення, основною з яких є скоєння вбивства через професійну журналістську діяльність. 

На стадії досудового розслідування кримінального провадження допитано як свідків понад 1400 осіб, проведено низку оглядів місць події та обшуків. Також встановлено та опрацьовано відеозаписи з 99 камер відеоспостереження, вилучено відеозаписи 40 камер. Призначено 19 експертиз, частину з яких вже виконано, частина ще перебуває на виконанні.

Звернення станом на ранок 4 травня вже підписали більшість редакцій обласного центру, громадські організації, окремі журналісти та активісти.

Як повідомляв ІМІ, уночі 20 червня 2019 року помер черкаський журналіст Вадим Комаров, якого побили в місті 4 травня. Після побиття потерпілого з тяжкими тілесними ушкодженнями було доставлено до лікарні. Журналіст у важкому стані перебував у реанімації.

Поліція спочатку відкрила за цим фактом кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 (“Умисне тяжке тілесне ушкодження”) Кримінального кодексу України.

Згодом слідчі перекваліфікували кримінальне провадження за статтями 15 та 115 Кримінального кодексу України (“Замах на умисне вбивство”).

Слідство в справі про вбивство черкаського журналіста Вадима Комарова розглядає три версії.

20 червня 2019 року поліція оприлюднила фоторобот імовірного нападника на Вадима Комарова.

Правоохоронці встановили особу, ймовірно причетну до вбивства журналіста Вадима Комарова, й вилучили молоток та сокиру, які можуть бути знаряддям скоєння злочину.

До організації нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова може бути причетний засуджений, що нині відбуває покарання в Черкаській виправній колонії №62, йдеться в ухвалі Придніпровського райсуду Черкас.

30 липня 2019 року Придніпровський райсуд Черкас задовольнив клопотання слідчої ГУ НП Юлії Бончук, надавши дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів батька заступника міського голови Черкас Андрія Ботнара, який, за версією поліції, може бути причетним до нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова. 

Liked the article?
Help us be even more cool!