ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Києві неправомірно обмежив доступ журналістів, вимагаючи погодження судді

06.07.2021, 15:54
Фото: zib.com.ua
Фото: zib.com.ua

Печерський районний суд Києва обмежив доступ журналістів до засідань, видавши наказ про те, що для цього потрібне погодження судді за попереднім зверненням. Про це написала у Facebook журналістка проєкту Watchers Аліна Кондратенко.

“У новому наказі Печерського районного суду є пункт про те, що доступ журналістів на засідання погоджується суддею за попереднім зверненням. Судова охорона прямим текстом казала: “Суддя сам вирішує, кого пускати”. Зрештою, в засідання ми потрапили. А коли я вже написала клопотання, виявилося, що до секретарки судді воно не дійшло, бо пройшло занадто мало часу. Суддя на засіданні питання щодо присутніх журналістів не піднімав: клопотання моє не оголосив і не розглянув, про присутніх не поцікавився”, – розповіла журналістка.

Фото: Facebook Аліни Кондратенко

Як зазначив юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров, таке обмеження доступу журналістів до суду є неправомірним. 

“Законодавство України передбачає гласність судового процесу і право бути присутнім на відкритих судових засіданнях будь-якої особи, а тим більше журналістів. Так, пандемія коронавірусу створила певні особливості, і, відповідно, до процесуального законодавства України внесено норми, що суд може ухвалити рішення про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, до судового засідання під час карантину, якщо участь у судовому засіданні становитиме загрозу життю чи здоров’ю особи. Але таке обмеження стосується конкретної особи в конкретному судовому засіданні й тільки за наявності реальної загрози. Карантинні обмеження, які діють відповідно до постанови Кабміну 611 від 16.06.2021, не обмежують доступу осіб до приміщень, зокрема судових приміщень, і не визначають мінімальної відстані між особами всередині приміщень”, – пояснив юрист.

За його словами, ухвалення розпоряджень та інших подібних документів, які обмежують права журналістів порівняно з чинним законодавством, є неправомірним обмеженням і може призводити до відповідальності голови суду, що ухвалив таке розпорядження, аж до кримінальної. 

Нагадаємо, раніше Святошинський районний суд Києва протизаконно видав розпорядження "Про впровадження протиепідемічних заходів", який обмежує доступ журналістів до засідань.

Із січня по квітень 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні дев'ять випадків порушень прав журналістів з боку представників судової гілки влади.

1 квітня ІМІ звернувся із заявою до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів України та Верховного Суду через неправомірне обмеження прав журналістів у судах. Інститут масової інформації зафіксував неодноразові випадки недопуску журналістів на відкриті судові засідання без належних правових підстав. Особливо це стосується резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу. ІМІ закликав вищі органи суддівського самоуправління та нагляду забезпечити припинення практики неправомірного вибіркового недопуску журналістів на відкриті судові засідання і притягнути суддів, які припустилися неправомірного обмеження прав журналістів, порушення вимог гласності судового процесу, до передбаченої законом дисциплінарної або іншої юридичної відповідальності.

Liked the article?
Help us be even more cool!